Adviesbureau slaat plank mis bij internetgebruik werknemers

Ernst & Young onderschat belang van online netwerken.

Werknemers zijn onder werktijd vaker voor privéredenen het internet op gegaan in 2007. Dat blijkt uit de ICT Barometer van adviesbureau Ernst & Young. Bijna vijf uur per week besteedt een werknemer gemiddeld voor zichzelf aan bellen, mailen en surfen in de tijd van de baas.

Vooral jongere werknemers 'misdragen' zich volgens Ernst & Young. Het adviesbureau vindt dit ‘schrikbarend wangedrag’ en zeker ‘geen kinderspel meer’ dat voortvarend moet worden aangepakt. Maar met deze conclusies slaat het bedrijf de plank mis. De consultants van het adviesbureau sluiten hun ogen voor de realiteit van vandaag.

Waar werknemers vroeger elkaar van het werk hielden en ongemerkt konden lanterfanten als ze het even gehad hadden met het werk, lukt dat tegenwoordig niet meer. Want adviesbureau Ernst & Young vraagt aan 607 directeuren, managers en professionals uit het bedrijfsleven en overheid, wat de medewerkers zoal uitspoken op het werk.

Het adviesbureau komt in het persbericht woorden tekort om het 'wangedrag' van werknemers aan de kaak te stellen. Doordat de toegang tot internet en e-mail eenvoudig te meten is, kan de ICT Barometer ieder jaar weer ‘schokkende’ cijfers publiceren, die nauwelijks worden gerelativeerd.

Netwerken van vrienden en collega’s
Op de conclusies van de ICT Barometer valt wel wat af te dingen. Zo meet het onderzoek niet hoeveel tijd verloren gaat bij het koffiezetapparaat, in vergaderingen, op bedrijfsborrels of tijdens het werkoverleg. Verder blijken werknemers thuis ook veel voor de baas op internet aanwezig. Het zakelijk mailen en surfen in privé tijd, bleef het afgelopen jaar gelijk op 2,4 uur per week.

Opvallend is dat de consultants van Ernst & Young helemaal niet stil lijken te staan bij de grote invloed van internet op het leven en werken in Nederland. Veel jongeren gebruiken mail en internet om netwerken te onderhouden met vrienden en bekenden. Daarbij is de scheiding tussen werk- privé-contacten aan het vervagen. Een vriend van nu, kan morgen een waardevolle collega zijn, of een prima externe adviseur met unieke kennis.

Netwerksites zijn nuttig
Ook de ICT-barometer meet dit gedrag van jongeren. Want het adviesbureau meldt dat medewerkers onder de 35 jaar drie keer zoveel tijd privé surfen, mailen en bellen dan hun oudere collega's. Maar het onderzoek gaat eraan voorbij, dat de netwerkcontacten die jongere werknemers onderhouden voor veel bedrijven van levensbelang zijn. Daaruit kunnen ze namelijk putten voor expertise, nieuwe arbeidskrachten en trends in de samenleving.

Zo bezien is het onderhouden van contacten via internet daarom zeker niet altijd ‘wangedrag’, maar kan het ook bijzonder nuttig zijn voor bedrijven die hun ogen niet gesloten houden voor de realiteit van vandaag.

Arbeidsmarkt krijgt de schuld
Jacob Verschuur, directeur ICT Leadership van Ernst & Young, vindt het ‘ongelofelijk dat het privé-gebruik zo enorm is toegenomen’. Hij wijt dit aan de arbeidsmarkt, waardoor mensen zich meer ‘wangedrag op de werkvloer’ permitteren.

Hij berekent dat een bedrijf met honderd mensen, per maand duizend uur aan arbeidsproductiviteit verliest. Geen kinderspel, maar een serieus probleem dat direct moet worden aangepakt, vindt de directeur.

Meer regels
Het adviesbureau denkt dat bedrijven regels voor het privé surfen, bellen en mailen moeten opstellen. Directeur Verschuur ziet regelgeving en de naleving hiervan als ‘uitstekende methode om misbruik te voorkomen en aan te pakken’.

Maar het onderzoek spreekt dit juist tegen. Daarin wordt geconstateerd dat de controle op naleving van de regels in de praktijk te wensen over laat. Slechts eenderde van de ondervraagden wordt daadwerkelijk gecontroleerd. Binnen de overheid en de non-profit, wordt slechts 27 procent gecontroleerd op het surfgedrag.

Andere regels
Geen werkgever zit te wachten op gamende of shoppende werknemers onder werktijd. Duidelijke regels kunnen daarbij helpen. Maar daarnaast is het wellicht ook een goed idee om het gebruik van internet juist op een andere manier te reguleren.

Niet verbieden, maar de netwerken van werknemers juist goed benutten. Bijvoorbeeld door deze in te zetten bij het werven van personeel, of bij het oplossen van lastige vraagstukken. Een verbod op privégebruik van internet werkt dan alleen maar averechts en is zo in het nadeel van de werkgever.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?