Akkoord ontslagrecht zonder CNV en MKB
Onverwacht sociaal akkoord splijt vakbeweging.
Minister Donner (SZW) heeft met werkgeversorganisatie VNO-NCW en vakbond FNV onverwachts een sociaal akkoord gesloten over het ontslagrecht. In ruil voor loonmatiging, laat Donner de ontslagregels grotendeels met rust.
Alleen voor 'veelverdieners' met een salaris van meer dan 75 duizend euro per jaar, wordt de ontslagvergoeding tot maximaal één jaar beperkt. Verder zal de WW-premie worden afgeschaft. Onderdeel van de deal is dat de FNV niet zal overvragen bij de loononderhandelingen. Gedacht wordt aan een looneis van 3,5 procent.
Het is de bedoeling dat het kabinet en alle sociale partners over enkele weken bij elkaar komen voor het Najaarsoverleg. Behalve over dit akkoord wordt daar gesproken over koopkracht, scholing, en meer mensen aan de slag helpen.
FNV erg tevreden
De FNV is zelf erg tevreden met de afspraken, al ontkent de bond dat er loonmatiging is toegezegd. De grootste vakbond is vooral ‘blij dat hiermee een eind komt aan twee jaar bakkeleien over het ontslagrecht’.
Volgens de FNV zijn de plannen van de ‘Commissie Bakker nu overbodig geworden’. Dat zelfde zou ook gelden voor bezuiniging op de WW, verhoging van de AOW-leeftijd en omvorming van de sociale zekerheid naar een individuele levensloopregeling.
CNV wijst deal af
Het CNV wijst, in een eerste reactie, de afspraken tussen kabinet, VNO-NCW en FNV af. De tweede vakbond van Nederland was niet eens bij de afspraken betrokken.
Volgens het CNV ‘schieten werknemers niets op met deze deal. Er wordt niets gedaan voor flexwerkers en mensen die langs de kant staan. En hoe je het ook wendt of keert, het ontslagrecht wordt hiermee versoepeld’.
Het CNV is ook niet bereid om op voorhand in te stemmen met een loonvraag van 3,5 procent. Het CNV is tegen een loonafspraak met het kabinet. Voorzitter René Paas benadrukt dat de loonvraag door de leden wordt bepaald. ‘Zij bewijzen al jaren dat ze dat op een verantwoordelijke wijze kunnen. Daar is druk vanuit het kabinet of achterkamertjesoverleg niet voor nodig.’
MHP verwerpt akkoord
Ook de vakbond voor middelbaar en hoger personeel (MHP) is tegen de afspraken. De aftopping van de ontslagvergoeding kan volgens MHP ‘bijna een miljoen werknemers treffen. Het heeft grote gevolgen voor werknemers met jarenlange trouwe dienst’.
De MHP vindt het 'hypocriet dat werkgevers roepen grote tekorten te hebben aan hoger opgeleiden, maar tegelijkertijd goedkoper van ze af willen, als ze wat ouder zijn'.
Werkgevers gematigd tevreden
Werkgeversorganisatie VNO-NCW heeft het akkoord inmiddels bevestigd. Volgens de werkgevers zijn er weliswaar geen ‘concrete afspraken over loonmatiging’ gemaakt. Wel wordt het nu ‘gemakkelijker om afspraken te maken over loonmatiging’, aldus directeur Van Kesteren van VNO-NCW. ‘Niemand zit te wachten op een loon-prijsspiraal. We hebben nu gekeken naar wat haalbaar is’, aldus Van Kesteren.
Ook de tweede werkgeversorganisatie is buiten de gesprekken over het akkoord gehouden. MKB-Nederland vindt vooral dat de grens van 75.000 euro voor het maximum van één jaar ontslagvergoeding ‘wel wat lager had mogen liggen, maar meer zat er kennelijk niet in’, aldus MKB-Nederland.