Altijd vrij op 5 mei zit er echt niet in, zeggen werkgevers

Een extra vrije dag voor iedereen op 5 mei, daar voelen werkgeversorganisaties helemaal niets voor. Ze vinden het idee hiervoor van het Nationaal Comité 4 en 5 mei wel ‘sympathiek’, maar stellen dat de rekening bij de ondernemers komt te liggen. Zij vinden dat Nederlandse werknemers al veel vrije dagen hebben, ook al blijkt uit internationaal onderzoek dat dit juist niet het geval is.

Volgens MKB-Nederland en VNO-NCW kunnen werknemers nu al ‘veelvuldig’ verlof claimen op grond van de ‘steeds uitdijende’ wettelijke verlofregelingen. Zij wijzen er bovendien op dat het geven van meerdere vrije dagen in een kort tijdsbestek het risico inhoudt dat ook massaal vrij wordt genomen in de tussenliggende periode. Ondertussen moet het werk wel worden gedaan.

Nederland heeft juist het laagste aantal feestdagen
Dat werkgeversorganisaties niet staan te juichen is begrijpelijk, maar hun verweer dat we hier al zo veel vrij hebben, is niet gebaseerd op feiten. Want Nederlandse werknemers genieten, na Mexico, het laagste aantal feestdagen van de wereld.

Nederland is daardoor eerder een werkgeversparadijs blijkt uit onderzoek door HR-adviesbureau Mercer. We vieren hier jaarlijks maar 8 feestdagen, terwijl dat in voorbeeldeconomie Duitsland kan oplopen tot 13 vrije feestdagen per jaar.

Werkgevers willen vrije dagen anders verdelen
Nieuwe vrije dagen zien de werkgevers niet zitten. Ze zijn hoogstens bereid tot een andere verdeling of tot meer flexibiliteit bij de inzet van verlofdagen. Wie dan toch vrij wil op 5 mei kan een vrije dag vragen bij zijn werkgever.

De werkgeversorganisaties willen niet tornen aan de afspraak om eens in de vijf jaar vrij te geven op 5 mei, zoals in 2015.

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?