Arbeidsinspectie gaat agressie onderzoeken
Hogere boetes voor onwillige werkgevers.
De Arbeidsinspectie gaat in 2007 op diverse plekken bekijken of werknemers voldoende worden beschermd tegen agressie en geweld. Vooral risicoberoepen als wegwerkers en gevangenbewaarders worden onderzocht. Dit staat in het Jaarplan 2007 van de Arbeidsinspectie.
De Arbeidsinspectie richt zich bij het onderzoek op wegwerkers die soms de gram over zich heen krijgen van passerende automobilisten. Ook in justitiële inrichtingen controleert de inspectiedienst of de werkgever bedacht is op het risico van agressie van gedetineerden. Bij vorige inspecties bleek agressie een van de grootste bedreigingen te zijn voor de gezondheid van gevangenispersoneel.
Volgens het jaarplan zullen bij de justitiële inrichtingen ook controles plaatsvinden op de hulpverlening bij calamiteiten. Zo is het belangrijk dat bedrijfshulpverleners ontruimingsoefeningen houden.
Illegaal
In 2007 controleert de Arbeidsinspectie bij ruim tienduizend bedrijven op illegale arbeid. De Arbeidsinspectie krijgt een extra hulpmiddel om illegale arbeid te bestrijden, aldus het jaarplan. Sinds kort kan zij met boetes werkgevers aanpakken die weigeren mee te werken aan de identificatie van personeel.
Het vaststellen van de identiteit is noodzakelijk om te kunnen controleren of er legaal gewerkt wordt. De boete is even hoog als wanneer er sprake is van illegale arbeid: 8000 euro per werknemer.
Overbelasting
Bij bezorgers van witgoed en bij verhuizers beoordeelt de Arbeidsinspectie in 2007 de bescherming tegen lichamelijke belasting door sjouwen en sjorren. In de vervoersbranche wordt de naleving van werk- en rusttijden onder de loep genomen. In de metaalsector vinden controles plaats naar mogelijke geluidsoverlast en onveilige machines.
Lichamelijke overbelasting wordt in de bouw opgespoord bij met name metselaars, steigerbouwers en stratenmakers. Ook de veiligheid van baanwerkers (electrocutie en gevaarlijke stoffen) en havenwerkers (valgevaar, onveilig gebruik van hijsmiddelen) zijn onderwerp van inspectie.
Onwetendheid
Volgens de Arbeidsinspectie liggen de werkomstandigheden in Nederland op een behoorlijk peil. Toch schieten nog veel branches en bedrijven tekort, uit onwil of onwetendheid. Onwetende werkgevers worden beter voorgelicht, maar tegen onwilligen wordt harder opgetreden. De maximale boetes zijn met ingang van 2007 verdubbeld. In de woorden van de Arbeidsinspectie: 'Zacht waar het kan, hard waar het moet'.