Bedrijfsarts beroept zich terecht op medisch beroepsgeheim

Voor zover het nog niet bekend was, is er nu extra duidelijkheid: de Hoge Raad heeft bevestigd dat de bedrijfsarts vrijwel altijd gebonden is aan het medisch beroepsgeheim en geen gegevens uit de spreekkamer mag delen met anderen. Uitzondering hierop is (algemene) informatie die de bedrijfsarts deelt voor de verzuimbegeleiding en re-integratie van de medewerker. Zelfs al geeft de medewerker toestemming voor het delen van medische gegevens, blijft het beroepsgeheim nog steeds gelden. Dat blijkt uit een recent oordeel van de Hoge Raad over een rechtszaak waarbij een bedrijfsarts als getuige werd opgeroepen.

Een voormalig bedrijfsarts van Arbo Unie moest als getuige verschijnen in een rechtszaak tussen een werknemer en een werkgever. De werknemer had een conflict met de werkgever over een ontslag en de bijbehorende vergoeding.

Wat is er gezegd in de spreekkamer?
De Hoge Raad moest een uitspraak doen over een nogal curieuze rechtszaak met als inzet een arbeidsconflict, waarbij de werknemer steeds in hoger beroep ging, tot de Hoge Raad aan toe. De werknemer was arbeidsongeschikt geraakt en had tijdens de re-integratie deeltijdontslag genomen. Tegelijkertijd nam de werknemer bij een andere werkgever weer een deeltijdfunctie aan. Tijdens de rechtsgang betoogde de werknemer dat dit op advies was geweest van de bedrijfsarts.

De werknemer riep de bedrijfsarts op als getuige, om het verhaal te bevestigen. Tijdens de behandeling bij het Gerechtshof moest de bedrijfsarts vragen beantwoorden over zijn gesprekken met de werknemer in het kader van de verzuimcontrole. Ook moest hij vertellen waarom hij vond dat de werknemer destijds hersteld was. De werknemer die hem als getuige had opgeroepen, gaf de bedrijfsarts toestemming om hierover te praten. Maar de bedrijfsarts beriep zich op zijn functioneel verschoningsrecht vanwege het medisch beroepsgeheim.

Beroepsgeheim geldt bijna altijd
Het gerechtshof vond dat de bedrijfsarts had moeten antwoorden. Volgens het hof moest hij een afweging maken tussen zijn beroepsgeheim en het belang van de werknemer om de waarheid te achterhalen. Het hof vond dat het belang van de werknemer daarbij zwaarder woog.

Maar de Hoge Raad is het daar dus niet mee eens en stelt dat het beroepsgeheim van de bedrijfsarts vrijwel altijd geldt. In de uitspraak gaat de Hoge Raad uitvoerig in op de positie van de bedrijfsarts ten opzichte van andere medisch specialisten. De hoogste rechters concluderen dat de bedrijfsarts is ingeschreven in het BIG-register en dus verplicht is tot geheimhouding over de behandelrelatie met de werknemer/patiënt. Er is één uitzondering: bij verzuimspreekuren mag de bedrijfsarts noodzakelijke informatie geven aan de werkgever over de te nemen maatregelen voor verzuimbegeleiding en re-integratie.

Gesprek met de bedrijfsarts blijft vertrouwelijk
In deze zaak vond de Hoge Raad dat er geen bijzondere omstandigheden waren die het beroepsgeheim minder belangrijk maakten. De bedrijfsarts had dus het recht om te weigeren de vragen te beantwoorden. Ook als een werknemer toestemming geeft om informatie te delen, blijft het beroepsgeheim dus in principe van kracht.

Deze uitspraak is belangrijk voor bedrijfsartsen en arbodiensten, vindt Arbo Unie. Het bevestigt nog maar eens dat medische gegevens van werknemers onder het medisch beroepsgeheim vallen. Werknemers mogen er daardoor op vertrouwen dat wat zij bespreken met de bedrijfsarts niet zomaar openbaar wordt, ook niet in rechtszaken of in een gesprek met de werkgever.

ZIEKTEVERZUIM AANPAKKEN? Doe het beter met deze tools voor HR!

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 445 exclusieve vakartikelen en 301 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?