Als een werknemer van baan verandert, mag hij zijn pensioen meenemen naar de pensioenuitvoerder van de nieuwe werkgever. De oude werkgever moet daarbij eventuele nadelen in het pensioen compenseren. Maar die bijbetalingsplicht is nu beperkt tot maximaal 15 duizend euro.
Dat is bepaald in het Besluit uitvoering Pensioenwet in verband met aanpassing van de regels bij waardeoverdracht dat op 2 december 2015 in het Staatsblad is gepubliceerd.
In het besluit staat dat een de waardeoverdracht van het pensioen geen doorgang vindt, wanneer een werkgever geconfronteerd wordt met een bijbetalingsplicht van meer dan 15 duizend euro.
Overdragen hoeft niet meer binnen zes maanden
Mensen die na 1 januari 2015 van baan zijn gewisseld, of in de toekomst van baan wisselen, kunnen het pensioen dat ze bij hun oude pensioenuitvoerder hebben opgebouwd laten overdragen naar de pensioenuitvoerder van de nieuwe werkgever.
In dat geval kunnen zij ook de waarde van hun pensioen overdragen dat is opgebouwd bij vorige werkgevers. De wettelijke regel dat een aanvraag tot waardeoverdracht van een pensioen binnen zes maanden moet worden gedaan, is sinds 1 januari 2015 vervallen.
Maar bijbetalingsplicht brengt bedrijven in problemen
De regels voor waardeoverdracht zijn bedacht in andere tijden. Want nu de rente zo laag staat, moeten werkgevers soms verplicht veel geld bijbetalen. Door het vervallen van de beperkingen per 1 januari 2015, is het aantal bijbetalingen en de hoogte hiervan verder vergroot, met grote financiële gevolgen voor bedrijven.
Omdat het moeilijk verdedigbaar is dat een bedrijf door waardeoverdracht in financiële problemen komt, beperkt staatssecretaris Klijnsma (SZW) de bijbetalingen nu sinds 1 januari 2015 tot maximaal 15 duizend euro per geval. Gaat daardoor de waardeoverdracht op dat moment niet door, dan blijft de deelnemer in de pensioenregeling van de vorige werkgever. Blijkt op een later moment dat die bijbetaling minder is dan 15 duizend euro, dan kan de deelnemer opnieuw om waardeoverdracht vragen.
Alleen bij pensioenverzekeraars, niet pensioenfondsen
De samenwerkende pensioenfondsen in de Pensioenfederatie, wijzen er overigens op dat de bijbetalingsproblematiek van het wettelijk recht op waardeoverdracht, niet speelt bij pensioenfondsen, maar alleen bij pensioenverzekeraars. Als bij een uitgaande waardeoverdracht de afkoopwaarde van een pensioen lager is dan de wettelijk vastgestelde overdrachtswaarde, dan komt dit tekort bij verzekeraars voor rekening van de ex-werkgever. Pensioenfondsen betalen dit tekort bij uit de eigen middelen.
Als bij een inkomende waardeoverdracht de overdrachtswaarde minder bedraagt dan de inkoopwaarde die nodig is om het pensioen weer in te kopen, dan komt dit tekort bij verzekeraars voor rekening van de nieuwe werkgever. Bij een pensioenfonds komt ook dit tekort ten laste van de middelen van het pensioenfonds.
Systeem waardeoverdracht wijzigt in 2016
De staatssecretaris heeft een bredere herziening van het systeem van individuele waardeoverdracht aangekondigd. Het streven is om in het eerste kwartaal van 2016 daarover een brief naar de Tweede Kamer te sturen. Bij die herziening zal opnieuw worden gekeken naar de werking van de regels tot beperking van de bijbetaling tot 15 duizend euro per geval.