Betere arbeidsbemiddeling voor groei economie
Bedrijven draaien lagere omzet door tekort personeel.
Bedrijven willen wel meer omzet draaien, maar het lukt ze niet altijd door de huidige personeelstekorten. Om de groei van de economie op peil te houden, moet de arbeidsbemiddeling beter en effectiever gaan functioneren, stelt werkgeversorganisatie MKB-Nederland. Volgens de werkgevers duurt het veel te lang voordat een werkzoekende weer aan werk wordt geholpen.
Nederland telt 150.000 goed bemiddelbare werkzoekenden, maar toch zitten die drie tot twaalf maanden zonder baan. Snellere bemiddeling van deze groep zorgt niet alleen voor meer vervulde vacatures, maar ook voor een daling van de uitkeringslasten, oplopend tot 2 miljard euro per jaar, becijfert de organisatie voor het midden- en kleinbedrijf.
Grootste bedreiging
De werkgevers zien de arbeidsmarkt als de grootste bedreiging voor de economie. In het midden- en kleinbedrijf zullen er volgend jaar 80.000 arbeidsplaatsen bij komen. Maar het aantal moeilijk vervulbare vacatures neemt fors toe: in vier jaar tijd is dit aantal verdrievoudigd tot 60.000.
Alle sectoren in het MKB, met de industrie aan kop, kampen met een personeelstekort. Er zijn te weinig mensen om de vacatures te vervullen, en ze hebben niet de juiste competenties. Volgens MKB-Nederland zijn bedrijven dan ook vaker genoodzaakt opdrachten te laten liggen.
Oplossing werkgevers
De oplossing van de MKB-werkgevers voor de arbeidsmarkt klinkt bekend: de doorstroming moet beter (werkgevers moeten eenvoudiger mensen kunnen aannemen en ontslaan), het arbeidsaanbod moet worden vergroot en de frictiewerkloosheid (de tijd tussen twee banen) moet worden aangepakt.
Om de schaarste in het arbeidsaanbod op te vangen en meer vacatures te vervullen, is het dus van groot belang dat werkzoekenden veel sneller en actiever worden ondersteund in hun zoektocht naar een baan.
Samenwerken CWI
Volgens de ondernemersorganisatie is het cruciaal dat het CWI beter gaat presteren. Werklozen staan vaak onnodig lang ingeschreven bij het CWI omdat een actieve bemiddeling ontbreekt, is de ervaring van de werkgevers.
De werkgevers stellen voor dat gemeenten, CWI en uitzendbureaus op regionaal niveau één centrale pool moeten vormen, waar bedrijven met hun vacatures terecht kunnen.