Betrokkenheid medewerkers is te voorspellen
Mensen willen zich herkennen in waarden van organisatie.
Motivatie en competentie blijken goede voorspellers van 'commitment', ofwel de reden dat we 's morgens uit bed stappen om aan het werk te gaan. Het blijkt dat betrokken medewerkers zich willen herkennen in de waarden die de organisatie uitdraagt. Motivatie en competentie, ofwel willen en kunnen, moeten dan ook deel uitmaken van de communicatie van organisaties. Dat stelt Mark van Vuuren, die op vrijdag 27 oktober 2006 promoveert aan de Universiteit Twente op zijn studie over communicatie op de werkvloer.
Organisaties verschillen sterk van elkaar qua identiteit en cultuur. Sommige plaatsen ‘de mens’ in de organisatie voorop en andere juist ‘de organisatie’ zelf. Verder heerst er soms strakke controle, terwijl andere organisaties flexibiliteit als kernwaarde hebben.
Van Vuuren onderzocht, met een zelf ontwikkeld model, welk type medewerker het best bij welke organisatie past. Ook keek hij of dit eigenlijk wel wat uitmaakte voor het arbeidsethos en de slagvaardigheid van een organisatie.
Betrokkenheid is er in drie soorten:
Affectief: de medewerker heeft een sterke wil om een bijdrage te leveren aan de doelen van een organisatie;
Normatief: de medewerker ervaart dat loyaliteit aan de organisatie verplicht is, bijvoorbeeld omdat de organisatie zoveel in de medewerkers investeert en het dus oneerlijk zou zijn om weg te gaan;
Continuïteitsbetrokkenheid: de medewerker blijft alleen omdat het de organisatie anders te veel zou kosten in geld en zekerheden.
De juiste mix
De mix van de drie soorten van betrokkenheid blijkt goed te voorspellen wat het uiteindelijke gedrag zal zijn binnen de organisatie.
Zo blijken mensen met een
hoge affectieve betrokkenheid en een lage normatieve en continuïteitsbetrokkenheid het meeste over te hebben voor de organisatie. Hun bijna onbaatzuchtige betrokkenheid, stoelt op een fundamentele wens om een bijdrage te leveren aan de organisatie.
Iemand die een
lage affectieve en normatieve betrokkenheid combineert met een hoge continuïteitsbetrokkenheid, blijkt veel minder bereid zich bovenmatig in te spannen voor de organisatie.
Communicatie en imago
Communicatie zorgt voor commitment, stelt Van Vuuren in zijn dissertatie, omdat dit er voor kan zorgen dat medewerkers zich op de juiste manier betrokken voelen. Dit kan door communicatie te gebruiken voor het scheppen van een imago met waarden waarin de medewerkers zich kunnen herkennen.