Blackberry en PDA voortaan belastingvrij verstrekken
Bij meer dan 10% zakelijk gebruik.
Vanaf vandaag mag de werkgever zowel slimme telefoons als PDA’s belastingvrij verstrekken. De apparaten vallen voortaan onder het fiscaal vriendelijke regime van mobiele telefoons. Tot voor kort werden de slimme telefoons en PDA's nog als computers beschouwd, waardoor er door de fiscus strenge voorwaarden aan het gebruik verbonden waren.
Mobiele telefoons krijgen steeds meer agenda-, internet- en mailfuncties en gaan daarmee op PDA's lijken. Aan de andere kant is het steeds vaker mogelijk om met een PDA ook te bellen. Het werd onduidelijk of de slimme toestellen nu een telefoon waren of een PDA.
Normen Belastingdienst
De Belastingdienst ziet het verstrekken, of in bruikleen geven, van apparatuur als inkomen. Maar onder voorwaarden, kunnen de bruikleenapparaten toch worden gebruikt zonder fiscale gevolgen.
Vanaf 1 januari 2007 is het ter beschikking stellen van een mobiele telefoon onbelast, als de werknemer deze voor
meer dan 10% zakelijk gebruikt. Deze regeling geldt nu òòk voor mobiele apparatuur als PDA’s en Blackberries. Overwegend privégebruik van deze hulpmiddelen heeft dus in de praktijk meestal geen fiscale gevolgen meer.
Tot eind augustus 2007 werden mobiele apparaten als PDA’s en Blackberries nog als computer beschouwd, waardoor de strengere computerregeling van toepassing was. Daadoor moest vaak belasting worden betaald over het gebruik van het toestel.
Bruikleenovereenkomst
De laatste jaren ‘krijgen’ medewerkers steeds meer apparatuur van hun werkgever. Een laptop, een mobiele telefoon, een PDA, een ‘Tomtom’. Het hoort bij de dagelijkse uitrusting van veel medewerkers die vaak op pad zijn, of thuis werken. Een bruikleenovereenkomst schept dan duidelijkheid over de zorgplicht en over het voorkomen van misbruik.
In
Tools & Extra’s van Personeelnet vindt u een dergelijke bruikleenovereenkomst. Deze is onlangs aangepast aan de nieuwe regeling voor PDA’s en Blackberries.