Boetes voor illegale arbeid zijn nu hoger

Vanaf februari 2025, kunnen werkgevers die er een rommeltje van maken en moedwillig illegale arbeid laten verrichten door arbeidsmigranten van buiten de EU, hogere boetes krijgen. Per overtreding gaat de boete voor de zwaarste gevallen ruim drieduizend euro omhoog, naar 11.250 euro. Bij het vaststellen van de boetes houdt de Arbeidsinspectie wel meer rekening met de zwaarte van de overtreding.

Minister Eddy van Hijum van SZW wil hiermee vooral malafide uitzendbureaus en werkgevers treffen die ‘een verdienmodel hebben gemaakt van onderbetaling van arbeidskrachten en het aanbieden van ondermaatse huisvesting.’

Arbeid zonder tewerkstellingsvergunning
Bedrijven die zonder vergunning werknemers van buiten de Europese Unie aan het werk zetten, riskeren een boete die nu kan oplopen tot 11.250 euro per arbeidskracht (was 8.000 euro).

Voortaan worden hogere boetes opgelegd wanneer de illegale arbeid gepaard gaat met het innemen van paspoorten, slechte huisvesting of andere ernstige omstandigheden. Het maximale boetebedrag van 11.250 euro zal gelden wanneer deze ernstige overtredingen opzettelijk zijn begaan.

Meer maatwerk bij boetes
Tot voor kort was de standaardboete voor het overtreden van de Wet arbeid vreemdelingen 8.000 euro per illegaal tewerkgestelde arbeidskracht. Maar de Raad van State oordeelde dat de boetes meer in verhouding moeten staan met de mate van verwijtbaarheid.

Daardoor krijgt een werkgever die opzettelijk de wet overtreedt, nu een hogere boete dan een werkgever die eenmalig en niet opzettelijk dezelfde overtreding begaat. De boete wordt verhoogd als de overtreding gepaard gaat met misstanden.

Onderzoek naar hogere boetes
Het ministerie van SZW onderzoekt op dit moment alle boetes op het gebied van eerlijk werk. In Nederland moeten alle werkgevers er bijvoorbeeld voor zorgen dat een werknemer het minimumloon krijgt en het wettelijk vastgestelde vakantiegeld. Wanneer een werkgever zicht niet houdt aan deze arbeidswetten volgt een boete van de Nederlandse Arbeidsinspectie.

In het onderzoek wordt gekeken naar de effectiviteit van de boetehoogte en naar de redenen van werkgevers om de arbeidswetten al dan niet na te leven. Hierbij wordt ook onderzocht of hogere boetes het voor werkgevers minder aantrekkelijk maakt om de arbeidswetten te overtreden. Na het onderzoek wordt per arbeidswet bekeken of de boetes aangepast moeten worden.

Veilig en gezond werken: gebruik deze handige arbo-modellen

 

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 445 exclusieve vakartikelen en 301 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?