De coronacrisis heeft een grote impact op veel MKB-bedrijven. Het kabinet keert een belastingvrije tegemoetkoming uit aan getroffen bedrijven om hun vaste materiële kosten te kunnen betalen. Voorwaarde is dat zij een omzetdaling van tenminste 30 procent hebben geleden door de coronacrisis. Deze ondernemers kunnen vanaf dinsdag 30 juni de Tegemoetkoming Vaste Lasten MKB (TVL) aanvragen tot een maximum van 50.000 euro.
Het kabinet heeft 1,4 miljard euro beschikbaar gesteld als tegemoetkoming voor de ondernemingen waar meer dan 800.000 mensen werken. In aanmerking voor de TVL komen de getroffen sectoren uit de eerdere TOGS-regeling. De TVL-regeling wordt uitgevoerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Ondernemers kunnen de tegemoetkoming, die onderdeel is van het tweede noodpakket van het kabinet, aanvragen via de website rvo.nl/tvl.
Voorwaarden voor aanvragen TVL
Mkb-ondernemers in onder meer horeca, recreatie, evenementen, kermissen, podia en theaters krijgen - bovenop de tegemoetkoming loonkosten (NOW) - een belastingvrije tegemoetkoming van het ministerie van EZK om hun vaste materiële kosten te kunnen betalen. De voorwaarden hiervoor zijn:
|
|
|
|
De extra, verruimde of meer toegankelijke kredietverlening en -garanties aan kleine en middelgrote bedrijven uit het eerste noodpakket (BMKB, GO, KKC, SEED Capital), lopen ook door. Ook is er de tweede tranche (200 miljoen euro) van de Corona Overbruggingslening (COL), die bijdraagt aan de verbetering van de liquiditeitspositie van innovatieve bedrijven (startups en scale-ups).
Aanvragen bij RVO
De Tegemoetkoming Vaste Lasten MKB is vanaf dinsdag 30 juni via rvo.nl/tvl aan te vragen. Ondernemers melden zich voor de kredietregelingen bij hun kredietverstrekker, bijvoorbeeld hun bank. De regeling tegemoetkoming loonkosten (NOW) loopt via het UWV en ondersteuning zelfstandige ondernemers (TOZO) via de eigen gemeente. Voor belastingmaatregelen kunnen ondernemers terecht bij de Belastingdienst Zakelijk via belastingdienst.nl/coronavirus.