Creatieve buitenbeentjes maken organisatie succesvol

Briljante, creatieve dwarsdenkers zijn niet altijd makkelijke collega’s. Maar ze kunnen een organisatie wel verder helpen op weg naar succes. Onderzoek geeft nu aanwijzingen voor het inzetten van die onmisbare buitenbeentjes.

Briljante buitenstaanders zijn meestal onafhankelijk denkers, creatieve probleemoplossers, snelle besluitvormers en doelgerichte mensen. Ondanks dat veel organisaties dergelijke eigenschappen in medewerkers stimuleren, bestond er nog geen wetenschappelijk model dat deze combinatie van gedragskenmerken kon verklaren.

Steve Jobs (de overleden topman van Apple) of Sir Richard Branson (oprichter van Virgin), noemen onderzoekers van de London School of Economics and Political Science (LSE) als voorbeeld in hun onderzoek onder 459 werknemers van verschillende organisaties, dat dit najaar wordt gepubliceerd in de British Journal of Psychology.

Niet gezellig, wel briljant
Onderzoekers dr. Elliroma Gardiner en professor Chris Jackson stellen dat briljante buitenbeentjes meer zijn dan ‘einzelgängers‘ die nu en dan een idee hebben dat goed uitpakt. Want deze talenten nemen grote risico’s die vaak leiden tot unieke en onverwachte resultaten. Briljante buitenbeentjes zijn vaak ook extrovert, creatief en eerlijk.

De andere kant van de non-conformistische medewerkers is wel dat ze nogal eens onprettige collega’s zijn: niet gezellig en lastig mee om te gaan. Ook het gemak waarmee ze risico’s aangaan, zal niet iedereen prettig vinden. Als het resultaat oplevert, buigen ze de regels in hun voordeel om. Maar het is juist de optelsom van alle eigenschappen die toch heel positief kan uitpakken.

Creatief problemen oplossen
Non-conformisten gebruiken hun rechter hersenhelft. Daar ontstaat creativiteit, net als het vermogen om problemen op te lossen. Het volledig potentieel komt er alleen uit in een werkomgeving waar ze rustig kunnen werken en ze vrij zijn om hun ideeën te kunnen spuien.

Ondanks dat het meestal geen effectieve teamplayers zijn, en zeker niet altijd gezellig, zijn deze talenten wel goed in staat om anderen te overtuigen van nieuwe ideeën waarmee ze de organisatie een andere kant op kunnen sturen. Dat komt ook doordat ze eerlijk en open met collega’s communiceren.

Ruimte voor dwarsdenkers
Het is natuurlijk niet aan te bevelen om organisaties geheel te bezetten met non-conformistische medewerkers. Maar er moet wel ruimte voor komen, zeker in deze tijd waarin organisaties hun medewerkers vragen om vindingrijk te zijn en om meer te doen met minder tijd en geld. Daarom moeten organisaties de weg vrij maken voor dwarsdenkers en daar ook eens een kansje mee durven wagen, bevelen de onderzoekers aan.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 445 exclusieve vakartikelen en 301 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?