Dag van baan ruilen in Week van de Mobiliteit

Deze week ruilen minstens 500 Limburgers een dag van baan. Met deze eerste Week van de Mobiliteit besteden 75 Limburgse werkgevers aandacht aan arbeidsmobiliteit. "Het doel van de Week van de Mobiliteit is om werkgevers en werknemers te laten ervaren, dat mobiliteit in een bedrijf nodig is om kennis en kunde te bevorderen, vast te houden en medewerkers nog breder inzetbaar te maken", is te lezen op de actiesite van de Week van de Mobiliteit. 670 mobiliteitsplekken Aan de actieweek doen 75 werkgevers mee die gezamenlijk 670 mobiliteitsplekken ter beschikking stellen. Werkgevers als Sabic, CBS, zorggroep Meander, Hogeschool Zuyd Heerlen en enkele Limburgse gemeenten wisselen voor een dag van werknemers. "De kans vrijblijvend een kijkje te nemen in de keuken van een ander bedrijf, vergroot vaak de uitdaging binnen de eigen werkkring. Verder maakt het werknemers, directie en bestuurders bewust van de gang van zaken in hun eigen bedrijf. Gaat het wel zo goed of slecht als we denken? En hoe worden bepaalde praktische zaken in een ander bedrijf aangepakt?", aldus de initiatiefnemers. Samenwerking tussen werkgevers Achter dit mobiliteitsoffensief zitten twee organisaties waarin werkgevers samenwerken om hun medewerkers in beweging te houden. Eén daarvan is LIFT (Limburgs Interim Functievervullings Traject), dat sinds 1995 bestaat. Gestart met 5 bedrijven zijn hierbij inmiddels 60 werkgevers aangesloten. Zij wisselen met elkaar interim-functies uit. Zodat de werknemers die bij hen in vaste dienst zijn, op vrijwillige basis hun kennis en ervaring kunnen verbreden via zo'n tijdelijke plaatsing. De medewerkers krijgen een terugkeergarantie en behouden hun rechtspositie. Dat het om een goedlopend initiatief gaat, blijkt uit de internetsite van het LIFT-netwerk. Op deze site zijn nu zo'n 40 interim-vacatures beschikbaar èn bieden 88 kandidaten zich aan voor een IF-baan. De andere initiatiefnemer is IGOM, een organisatie van Limburgse overheidswerkgevers, die op een vergelijkbare manier de mobiliteit van haar werknemers stimuleert. Loopbaanperspectief Het aardige van deze netwerken is dat de werkgevers die hieraan deelnemen, hun medewerkers meer loopbaanperspectief kunnen bieden. Misschien kunnen deze slimme vormen van samenwerking ook helpen om medewerkers waarvoor in deze tijd minder werk is, tijdelijk onder de dak te brengen bij een andere werkgever die nog springt om personeel. De werknemers hoeven niet te worden ontslagen, maar verbreden hun horizon bij een ander bedrijf.

Week van de mobiliteit in LimburgDeze week ruilen minstens 500 Limburgers een dag van baan.
Met deze eerste Week van de Mobiliteit besteden 75 Limburgse werkgevers aandacht aan arbeidsmobiliteit.

"Het doel van de Week van de Mobiliteit is om werkgevers en werknemers te laten ervaren, dat mobiliteit in een bedrijf nodig is om kennis en kunde te bevorderen, vast te houden en medewerkers nog breder inzetbaar te maken", is te lezen op de actiesite van de Week van de Mobiliteit.

670 mobiliteitsplekken
Aan de actieweek doen 75 werkgevers mee die gezamenlijk 670 mobiliteitsplekken ter beschikking stellen. Werkgevers als Sabic, CBS, zorggroep Meander, Hogeschool Zuyd Heerlen en enkele Limburgse gemeenten wisselen voor een dag van werknemers.

"De kans vrijblijvend een kijkje te nemen in de keuken van een ander bedrijf, vergroot vaak de uitdaging binnen de eigen werkkring. Verder maakt het werknemers, directie en bestuurders bewust van de gang van zaken in hun eigen bedrijf. Gaat het wel zo goed of slecht als we denken? En hoe worden bepaalde praktische zaken in een ander bedrijf aangepakt?", aldus de initiatiefnemers.

Samenwerking tussen werkgevers
Achter dit mobiliteitsoffensief zitten twee organisaties waarin werkgevers samenwerken om hun medewerkers in beweging te houden.

Eén daarvan is LIFT (Limburgs Interim Functievervullings Traject), dat sinds 1995 bestaat. Gestart met 5 bedrijven zijn hierbij inmiddels 60 werkgevers aangesloten. Zij wisselen met elkaar interim-functies uit. Zodat de werknemers die bij hen in vaste dienst zijn, op vrijwillige basis hun kennis en ervaring kunnen verbreden via zo'n tijdelijke plaatsing. De medewerkers krijgen een terugkeergarantie en behouden hun rechtspositie.
Dat het om een goedlopend initiatief gaat, blijkt uit de internetsite van het LIFT-netwerk. Op deze site zijn nu zo'n 40 interim-vacatures beschikbaar èn bieden 88 kandidaten zich aan voor een IF-baan.

De andere initiatiefnemer is IGOM, een organisatie van Limburgse overheidswerkgevers, die op een vergelijkbare manier de mobiliteit van haar werknemers stimuleert.

Loopbaanperspectief
Het aardige van deze netwerken is dat de werkgevers die hieraan deelnemen, hun medewerkers meer loopbaanperspectief kunnen bieden.
Misschien kunnen deze slimme vormen van samenwerking ook helpen om medewerkers waarvoor in deze tijd minder werk is, tijdelijk onder de dak te brengen bij een andere werkgever die nog springt om personeel. De werknemers hoeven niet te worden ontslagen, maar verbreden hun horizon bij een ander bedrijf.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 447 exclusieve vakartikelen en 302 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?