Banen in de Randstad worden minder populair in vergelijking met daarbuiten. Ook groeit de werkgelegenheid harder buiten de Randstad. Door hybride werken, hoeven werknemers minder in de Randstad te zijn. Bovendien zijn de huizenprijzen en woningnood zo gestegen, dat werknemers misschien wel een baan kunnen vinden in de grote steden, maar geen woning.
Dat blijkt onder meer uit een analyse van vacaturesite Indeed, dat het aantal zoekopdrachten naar banen binnen en buiten de Randstad analyseerde.
Interesse voor baan in grote steden neemt af
Volgens Arjan Vissers van Indeed blijft het vacatureniveau in Nederland toenemen, “maar in de Randstad stijgt de werkgelegenheid en de interesse in banen relatief minder hard.” In 2021 nam het aandeel zoekopdrachten in de Randstad af met ruim zeven procent. Het aandeel zoekopdrachten naar banen in de vier grote steden is zelfs afgenomen met meer dan tien procent.
In 2019, het jaar voorafgaand aan de coronacrisis, nam de interesse voor banen in de Randstad nog toe. “De pandemie blijkt van grote invloed op het zoekgedrag naar banen”, denkt Vissers. Want door hybride werken “voelen veel Nederlanders mogelijk nu niet meer de behoefte om hun werkgever relatief dichtbij huis te zoeken.”
Door hoge huizenprijzen baan zoeken buiten Randstad
Het aandeel zoekopdrachten naar banen buiten de Randstad is in het afgelopen jaar toegenomen met iets meer dan vier procent. Die lichte stijging wordt mede veroorzaakt door de schaarste op de woningmarkt en de hoge huizenprijzen.
Vissers: “Voor veel mensen is een koopwoning in de Randstad tegenwoordig onbetaalbaar. Daarnaast is het aanbod van huizen natuurlijk ook nog eens heel laag. Dit zal ongetwijfeld veel Nederlanders stimuleren om ook te kijken naar een woning, en daarmee ook een baan, buiten de Randstad.”