Als er ernstige problemen zijn op het werk, zijn werknemers minder bereid tot bemiddeling dan werkgevers. In verhouding tot werkgevers, vragen werknemers minder vaak mediation aan en weigeren ze voorstellen tot bemiddeling relatief vaker.
Werknemers weigeren relatief het vaakst de mogelijkheid om nader tot elkaar te komen via mediation. In totaal weigerde bijna 1 op de 5 werknemers (19,5 procent) de mogelijkheid tot bemiddeling. Dit percentage ligt aanzienlijk lager bij werkgevers. Slechts 8,8 procent van hen ging niet akkoord met de mediation.
Dit blijkt uit bureauonderzoek van Gecertificeerde Mediators, dat de invloed van mediation bij arbeidsconflicten onderzocht.
Werkgevers stellen het vaakst bemiddeling voor
In arbeidsrechtzaken wordt mediation het vaakst voorgesteld door de werkgever (27,1 procent). Dit percentage ligt duidelijk lager bij werknemers. Bij slechts 9,4 procent van de zaken werd mediation geïnitieerd door de werknemer.
Bedrijfsartsen stellen een kwart van de mediationtrajecten voor. In enkele gevallen werd mediation geopperd door een andere partij, zoals het UWV. In iets meer dan een derde (36,5 procent) van de gevallen was het niet mogelijk om te bepalen welke partij het initiatief nam tot bemiddeling.
Gevolgen voor billijke vergoeding bij Kantonrechter
Er bestaat een verband tussen mediation en de toekenning van een billijke of overige vergoeding. Bij zeven van de tien rechtszaken waar geen mediation plaatsvindt, hoeft de werkgever geen billijke- of overige vergoeding te betalen. Dit percentage neemt toe met 3 procent als er wel mediation plaatsvindt. De werkgever heeft dus baat bij mediation.
Dit betekent echter niet dat het voor werknemers gunstig uitpakt als zij deze bemiddeling weigeren. Werknemers die weigeren mee te werken aan mediation winnen 25 procent minder zaken dan werknemers die hiertoe wel bereid zijn.
MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief