Eerstedagsmelding soms niet verplicht

Ministerie geeft duidelijkheid over twijfelgevallen.

De werkdag voordat een nieuw personeelslid in dienst komt, moet er elektronisch een eerstedagsmelding naar de Belastingdienst worden gestuurd. Maar er blijken soms twijfelgevallen, waarover het ministerie van Financiën nu in een besluit duidelijkheid geeft. In speciale situaties blijkt de eerstedagsmelding niet meer verplicht.

Allereerst schept het besluit duidelijkheid over de ‘fictieve dienstbetrekking’, zoals bijvoorbeeld het geval is bij commissarissen, directeuren-grootaandeelhouders en opting-in werknemers. Voor deze werknemers moet gewoon wél een eerstedagsmelding worden gedaan.

Voor het geval u directeur of P&O-er bent bij een theaterbureau: de eerstedagsmelding is niet verplicht voor artiesten die voor de loonbelasting onder de artiesten- en beroepssportersregeling vallen. Ondanks dat er voor de werknemersverzekeringen wél een fictieve dienstbetrekking bestaat, hoeft voor artiesten dus geen eerstedagsmelding te worden ingediend.

Bij fusies en overnames kunnen de overgenomen werknemers formeel in dienst komen van een nieuwe werkgever. Maar om nu, in het ergste geval, voor duizenden werknemers een eerstedagsmelding in te vullen, vindt de minister ook wat ver gaan. Daarom mag de eerstedagsmelding bij bedrijfsovernames en fusies achterwege blijven.

Eerstedagsmelding niet verplicht
Het besluit somt alle uitzonderingen op waarvoor een eerstedagsmelding niet verplicht is, met terugwerkende kracht vanaf 4 juli 2006:

  • uitzendkrachten die via een uitzendbureau komen werken (het uitzendbureau moet de melding doen);
  • uitzendkrachten van wie de overeenkomst met de uitzendonderneming van rechtswege eindigt bij ziekmelding en voor wie een nieuwe uitzendovereenkomst start bij herstelmelding (deze ziek- en herstelmelding is immers bij UWV bekend);
  • artiesten en beroepssporters die onder de artiesten- en beroepssportersregeling vallen;
  • meewerkende kinderen waarvoor de bijzondere regeling voor meewerkende kinderen van toepassing is;
  • degenen die alleen een pensioen of uitkering ontvangen (zij verrichten geen arbeid);
  • werknemers die alleen onder een ander subnummer voor de loonheffingen gaan vallen (omdat zij in dienst van de werkgever zijn en blijven);
  • werknemers die binnen een samenhangende groep inhoudingsplichtigen van werkgever wisselen (omdat zij in dienst van de groep zijn en blijven).
    Doorsturen:

    Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

    Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?