Eén dag per week iets anders doen, om meer te innoveren

Wat zou je doen met één werkdag in de week, waarin je de vrijheid krijgt om totaal iets anders te doen dan regulier werk? Persoonlijke ontwikkeling blijkt favoriet op zo’n vrijgestelde dag, maar er zijn ook medewerkers die te veel werk hebben om die vrijheid in te vullen.

Meer dan de helft van de Nederlandse werknemers (52%) wil wel graag tijd krijgen die naar eigen inzicht besteed kan worden. Dit blijkt uit het onderzoek ‘4 keer tijd voor goed HR-beleid: innovativiteit’ onder 1.019 werknemers uitgevoerd door Protime, dienstverlener voor tijdregistratie en personeelsplanning.

Dag vrij voor innovatie en ontwikkeling
Het doel van een vrijgestelde dag is om nieuwe ideeën en initiatieven te laten bloeien. Een groot deel van werkend Nederland (37%) zou de vrijgestelde tijd graag besteden aan persoonlijke ontwikkeling, zoals het volgen van een opleiding. En 15 procent zegt dan op zoek te gaan naar manieren om de organisatie te verbeteren.

Eén op de zeven krijgt van de onderzochte al een dag in de week de tijd om naar eigen inzicht te besteden. Daarvan besteedt 10 procent de tijd aan persoonlijke ontwikkeling. De overige vier procent gebruikt dit om verbeteringen aan te brengen in de organisatie. Werknemers in leidinggevende functies kiezen er vaker voor om verbeteringen in hun organisatie aan te brengen dan uitvoerende werknemers, respectievelijk 25 ten opzichte van 13 procent.

Eén derde zit niet op meer vrijheid te wachten
Er zijn ook mensen die niet zitten te wachten op een vrij te besteden dag. En derde (34 procent) van de respondenten voelt de behoefte niet. Bijna twee op de tien (18%) heeft nu al te veel werk liggen en wil daarom geen dag inleveren. Nog eens 16 procent weet simpelweg niet wat ze met die tijd zouden moeten doen.

Lucas Polman, directeur bij Protime Nederland: “Een ding is zeker: innovatie is hard nodig, maar gaat niet vanzelf. Diverse bedrijven experimenteren dan ook met manieren om het innovatievermogen te vergroten. Door medewerkers te stimuleren om uit hun routine te komen zorg je ervoor dat nieuwe ideeën ontstaan. Het is van groot belang dat zij leren na te denken buiten de kaders van hun eigen functie.”

HR kan medewerkers stimuleren
Polman wijst erop dat HR een handje kan helpen “door beleid te formuleren over hoe innovatie een plek krijgt in de organisatie. Dit kan bijvoorbeeld door medewerkers te helpen en te stimuleren om zelf te innoveren. Door tooling, resources en een goede samenwerking kan iedereen meewerken aan nieuwe ideeën en krijgt innovatie een boost.”

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 445 exclusieve vakartikelen en 302 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?