FNV en werkgevers kibbelen over de WIA
300 treurige verhalen stroken niet met onderzoek.
Vakbond
FNV vindt dat de
Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA), nu al op de schop moet. Vooral het
Schattingsbesluit is mikpunt van kritiek. Met dat besluit wordt de mate van arbeidsongeschiktheid van de zieke werknemer vastgesteld. Werkgeversorganisatie
VNO-NCW bestrijdt de visie van de FNV dat de nieuwe arbeidsongeschiktheidswet toe is aan een grote reparatiebeurt.
De FNV komt met de kritiek naar aanleiding van een oproep naar ervaringen met de WIA. Hierop hebben 300 mensen ‘treurigmakende’ verhalen gemeld bij de bond. Hoewel van een valide onderzoek geen sprake is, schermt de FNV wel met cijfers.
Zo heeft acht van de tien mensen die minder dan 80 procent arbeidsongeschikt is, het werk (nog) niet hervat. Velen zijn ontslagen of hebben nog wel een arbeidscontract, maar ontvangen geen loon meer van hun werkgever. Ook gaf ruim driekwart van de gedeeltelijk arbeidsongeschikten bij de meldweek aan er qua inkomen op achteruit te zijn gegaan.
Binnen handbereik
Volgens VNO-NCW strookt de conclusie van de FNV helemaal niet met een vrijwel afgerond onderzoek dat werkgevers en werknemers samen via de Stichting van de Arbeid hebben uitgevoerd. De FNV werkte mee aan het onderzoek, maar komt vandaag dus met volstrekt tegengestelde conclusies, constateert de werkgeversorgansiatie.
Uit het onderzoek blijkt dat steeds meer werknemers die voor minder dan 35 procent arbeidsongeschikt zijn, weer aan het werk gaan. Bijna driekwart van deze zogeheten '35-minners' heeft een dienstbetrekking en 62 procent van die groep is weer aan het werk. Een jaar geleden stond de teller op 46 procent.
Deze stijging stemt juist optimistisch, vindt VNO-NCW. Het toont aan dat de doelstelling van de WIA binnen handbereik ligt.
Politiek aan zet
De FNV gaat de ervaringen van de 300 mensen aanbieden aan de Tweede Kamer en uitvoeringsinstantie UWV. Volgens de FNV moet de politiek serieus actie ondernemen, omdat het Schattingbesluit te rigide is. Bovendien moet er van de bond meer worden gedaan om werknemers die gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn, aan het werk te houden.