FNV wil scherpere maatregelen voor werknemers nieuwe EU-landen
Oosteuropese werknemers zijn ook goedkoper als ze legaal in Nederland werken.
De voorzitter van van FNV Bondgenoten, Henk van der Kolk, wil aanvullende maatregelen nu het kabinet heeft besloten om werknemers uit de nieuwe EU-lidstaten vanaf 1 januari 2007 vrij toe te laten tot de Nederlandse arbeidsmarkt.
Van der Kolk zal namens de FNV bij de Tweede kamer pleiten voor een oplossing voor het 'legale gat'. Oosteuropese werknemers zijn, ook als ze helemaal volgens de wettelijke en CAO-regels betaald worden, vaak goedkoper dan Nederlandse werknemers. Dat komt omdat ze wettelijk gezien alleen recht hebben op het minimumloon en lang niet altijd op CAO-lonen, omdat er geen pensioenpremies behoeven te worden afgedragen en omdat er van uitgegaan
wordt dat de sociale zekerheidspremies in het woonland worden afgedragen terwijl dat nietgecontroleerd wordt.
Verder zal Van der Kolk pleiten voor een registratieplicht. Daarmee wordt de handhaving van de arbeidsvoorwaarden makkelijker. Registratie kan door een meldingsplicht eenvoudig ingevoerd worden, net zoals in België. Ook vindt de FNV dat er een inlenersaansprakelijkheid moet komen. Hiermee kan de handhaving verbeterd worden. Het betekent dat de werkgever of particulier die een werknemer inhuurt die niet volgens de regels betaald blijkt te worden aansprakelijk gesteld kan worden voor de te betalen lonen.
Tot slot vindt de FNV dat de taken van de Arbeidsinspectie verder moeten worden uitgebreid. De Arbeidsinspectie zou ook bevoegdheden moeten krijgen bij het controleren van de verbindend verklaarde CAO-bepalingen op de gebieden die de WAGA en de Detacheringsrichtlijn noemen.