Geen werk, maar wel alvast huur betalen

Uitzend-cao heeft arbeidsmigrant weinig te bieden

De Vereniging voor Internationale Arbeidsbemiddelaars (VIA) is zeer ontevreden over de nieuwe cao’s voor uitzendkrachten. Die houden volgens de VIA nauwelijks rekening met de specifieke omstandigheden van arbeidsmigranten en hun werkgevers. Dat leidt soms tot treurige situaties, vindt de VIA.

De VIA probeert al jaren afspraken te maken met de brancheorganisaties voor uitzendwerk, de ABU en NBBU, om tot aanpassing van deze cao’s te komen. Maar die gesprekken hebben weinig opgeleverd.

Geen werk, wel huur
Volgens de VIA blijft het mogelijk om buitenlandse werknemers naar Nederland te halen, zonder dat zij zekerheid hebben over de periode waarin zij werk (en dus loon) ontvangen. De VIA wijst op ‘onmenselijke situaties’, waarin mensen naar Nederland worden gehaald en alvast huur moeten betalen, terwijl ze nog geen werk hebben.

De huisvesting hoeft niet aan minimale normen te voldoen, terwijl de cao’s ook niet verplichten om buitenlandse werknemers uitgebreid voor te lichten over hun rechten en plichten.

130 weken zonder geld
Buitenlandse werknemers hebben ook last van het principe ‘geen werk, geen geld’. In de ABU cao mag die periode 78 weken duren en in de NBBU cao mag dit zelfs 130 weken.

Voor het normale uitzendwerk is die flexibiliteit belangrijk, maar bij internationale arbeidsbemiddeling past het niet om mensen zo lang in een ander land te laten werken zonder zekerheid, stelt de VIA.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?