Geldontwaarding blijft onder twee procent

Door lage inflatie kunnen looneisen beperkt blijven.

De Nederlandse inflatie bleef in 2007 zeer laag en is één van de laagste in de eurozone. Gemiddeld werd een euro in Nederland vorig jaar 1,6 procent minder waard. Dat meldt het CBS. De inflatie is van belang voor de ontwikkeling van de lonen in Nederland.

Het is voor het vierde jaar op rij dat de prijzen in Nederland minder dan twee procent stegen. De lage inflatie komt vooral door goedkopere audio-, video- en computerapparatuur. De prijzen hiervan lagen gemiddeld ruim 12 procent lager dan een jaar eerder. Verder lagen de prijzen van telefoon- en internetdiensten bijna 3 procent lager dan in 2006.

Voedingsmiddelen waren gemiddeld 1 procent duurder dan een jaar eerder, maar dus nog ruim minder dan de gemiddelde inflatie. Vlees was goedkoper, maar brood en melk waren fors duurder dan in 2006. De prijzen voor energie stegen in 2007 gemiddeld 4,1 procent. Ook benzine en de prijzen in horeca dreven de inflatie op.

Loonontwikkeling
Het inflatiecijfer is belangrijk voor de ontwikkeling van de lonen. Vakbonden en werkgevers houden scherp in de gaten hoeveel de euro minder waard wordt. Geldontwaarding is één van de belangrijkste factoren waarop de vakbonden hun looneisen baseren. Wanneer de inflatie bescheiden is, zoals nu, zullen de looneisen waarschijnlijk relatief gematigd kunnen blijven.

Overigens houden de bonden meer zaken in het oog bij het formuleren van looneisen. Bijvoorbeeld de krapte op de arbeidsmarkt, de hoogte van premies en de winstgevendheid van bedrijven. Deze indicatoren kunnen nu juist weer op wat hogere looneisen duiden.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?