Girl talk kan leiden tot klaagcultuur

Vrouwen praten elkaar soms de put in.

Vrouwenvriendschappen en ‘girl talk’ zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, ook op het werk. Veel meer dan mannen, leggen vrouwen in onderlinge gesprekken hun problemen bij elkaar op tafel. Maar sommige wetenschappers vragen zich af of vrouwen daar niet een beetje in doorslaan. Want te veel en te vaak problemen bespreken, kan averechts uitpakken, zo schrijft de New York Times.

Wetenschappers gebruiken de term ‘co-rumination’ voor het voortdurend gezamenlijk herkauwen van problemen. Het gebeurt veel door tienermeisjes. Vroeger in de kantine en aan de telefoon, maar nu ook via sms, email, hyves en msn.

Het delen met van diepe gedachten kan positief zijn voor het zelfbeeld. Maar het kan ook leiden tot een emotionele stoornis, omdat de gesprekspartners elkaar in de put praten. Dr. Joanne Davila wil jonge vrouwen daarom leren hoe ze steun van hun vriendinnen kunnen vragen. Dus geen klaagzangen, maar gezamenlijk naar oplossingen zoeken voor negatieve ervaringen.

Mannen zijn niet zo ‘close’ met hun vrienden als vrouwen. Waar dat wel het geval is, leidt dat niet vaak tot depressieve gedachten.

Klaagcultuur
Volgens psycholoog Dr. Sitnick overpeinzen ook veel volwassen vrouwen onderling hun problemen. Dat voortdurend herkauwen van gebeurtenissen en ervaringen, kan de aanzet zijn tot een regelrechte klaagcultuur.

Stinick heeft jonge vrouwen onder behandeling. Zij leren om niet alleen problemen te bespreken, maar hun focus te verleggen op positieve ervaringen en oplossingen voor problemen.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?