Goede werkgever heeft voorsprong op arbeidsmarkt

Werkgever moet geloofwaardig zijn, juist als het tij tegen zit.

Organisaties die zich een goed werkgever tonen, zowel in goede àls in slechte tijden, hebben daar altijd profijt van. Dat concludeert TNO Kwaliteit van Leven in de publicatie Goed werkgeverschap, die in opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is gemaakt.

Goed werkgeverschap leidt niet alleen tot een betere inzet van medewerkers, een hogere productie en een betere kwaliteit van de producten of diensten, maar ook tot meer tevredenheid van de medewerkers en een beter imago van de organisatie.

TNO deed onderzoek bij 500 werkgevers en 1000 werknemers naar de praktijk van goed werkgeverschap. Zeven uitgebreide voorbeelden van 'koplopers' laten zien hoe organisaties – waaronder Corus, Philips en Nuon – daar op verschillende manieren inhoud aan geven. Een goede werkgever doet iets extra’s voor zijn werknemers. Dat komt tot uiting in respect en open communicatie, in de ontwikkeling en groei van werknemers en in een constructieve arbeidsrelatie.

Hoewel goed werkgeverschap op dit moment onder druk staat, zijn er organisaties die in hun goed werkgevergedrag volharden. Als er weer krapte op de arbeidsmarkt ontstaat – die er in deze ontgroenende en vergrijzende economie volgens TNO zeker weer zal komen – is goed werkgeverschap ‘geen vraag meer maar een must’. Bedrijven die daar nu invulling aan weten te geven, zullen daarbij een duidelijke voorsprong hebben. Goed werkgeverschap gaat volgens TNO vooral om geloofwaardigheid. Werkgevers kunnen die het beste tonen in perioden dat dit gedrag minder voor de hand ligt.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?