Google investeert liever in werving van toptalent dan in training

"Bedrijven zijn vaak extreem slecht in werving", vindt Laszlo Bock, HR-manager van Google. Dit Amerikaanse internetbedrijf investeert juist veel in zijn werving en bespaart daarmee stevig op training. "Het echte toptalent is veel beter in staat om zichzelf te trainen en heeft dat ook veel minder hard nodig", aldus Bock vandaag in het Financieele Dagblad.

"Bedrijven zijn vaak extreem slecht in werving", vindt Laszlo Bock, HR-manager van Google. Dit Amerikaanse internetbedrijf investeert juist veel in zijn werving en bespaart daarmee stevig op training.
"Het echte toptalent is veel beter in staat om zichzelf te trainen en heeft dat ook veel minder hard nodig", aldus Bock vandaag in het Financieele Dagblad.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

HR-beleid van Google in boek 'Work Rules'Al zes jaar op een rij is Google volgens Fortune Amerika's beste werkgever.
Het bedrijf voert de ranglijst aan door een goed doordacht HR-beleid, dat soms sterkt afwijkt van wat we gewend zijn.
Logisch dus dat het boek 'Work Rules' van Googles HR-manager Laszlo Bock de nodige aandacht krijgt. Onlangs is de Nederlandse vertaling van het boek ('De toekomst van werk') verschenen.

Op gevoel
In een interview met het FD laat Bock weinig heel van het wervingsbeleid van zijn collega's. "Bedrijven zijn vaak extreem slecht in werving en mensen interviewen, ze baseren hun aannamebeleid op gevoel en ongefundeerde HR-theorieën."

Twee miljoen CV's
Google maakt veel werk van zijn werving. "Wij ontvangen elk jaar twee miljoen CV's. Wij hanteren maandenlange, soms jarenlange wervingsprocessen. We gebruiken persoonlijkheidstests en live programmeersessies. Die worden minutieus voorbereid met harde data, en algoritmen gebaseerd op succesvolle wervingen uit het verleden', aldus Bock.
"Je bent beter af wanneer je extreem veel investeert in selectie, dan wanneer je de verkeerde mensen in huis haalt en bakken met geld moet besteden om ze beter te laten worden."

Toptalent traint zichzelf
Bock gelooft niet in training. De meeste opleidingen noemt hij "ongericht en te breed". Sterker nog, hij spreekt van "grotendeels weggegooid geld".
En als je echt toptalent aantrekt, zijn dit soort investeringen ook niet nodig. "Het echte toptalent is veel beter in staat om zichzelf te trainen en heeft dit ook veel minder hard nodig."

Ongelijke beloning
Opvallend is overigens dat ondanks de strenge werving en selectie er toch nog grote verschillen bestaan in de prestaties die Google-werknemers leveren.

Om de allerbeste werknemers vast te kunnen houden, bepleit Bock voor grotere inkomensverschillen binnen het bedrijf.
"Ik geloof in ongelijke beloning", is dan ook de kop boven het FD-interview. "Het komt wel voor dat we iemand een aandelenpakket van 1 miljoen euro geven na een project, en zijn naaste collega 10.000 euro."

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 456 exclusieve vakartikelen en 286 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?