De jaarlijkse griepepidemie is in volle gang en bereikt dit jaar een ongekend hoog niveau. Huisartsen zien een verdubbeling van het aantal griepgevallen, en de kosten door ziekteverzuim lopen in de miljarden. Werkgevers merken dit direct: lege bureaus, een stagnerende productie en een toenemende werkdruk op de medewerkers die nog wel aan het werk zijn. Hoe kun je als werkgever slim inspelen op deze griepgolf en de impact op de organisatie beperken?
De griepgolf raakt Nederland hard en dat zorgt voor dilemma's op de werkvloer. Het ziekteverloop van de griep lijkt deze keer ook wat anders-dan-anders: mensen zijn flink beroerd, maar knappen na enkele dagen weer wat op. Ze gaan dan voorzichtig activiteiten ontplooien, maar voor velen komt daarna nog een terugval. Dan kunnen er ook ergere kwalen ontstaan, zoals longontstekingen.
Als medewerkers zich snel weer beter melden, kunnen ze enige tijd later dus weer uitvallen. En in de tussenliggende periode waren ze erg besmettelijk, waardoor zij collega's op hun werk konden aansteken. Het lijkt dus verstandig om medewerkers goed uit te laten zieken en, waar mogelijk, eerst thuis te laten werken voordat zij weer naar het werk komen.
De impact van de griep op de werkvloer
Volgens RIVM en Nivel zijn steeds meer mensen besmet met het griepvirus. Dit heeft niet alleen gevolgen voor de volksgezondheid, maar ook voor de economie. In 2024 bedroegen de kosten van virusgerelateerd ziekteverzuim bijna €4 miljard volgens uitvoeringsinstantie Acture, en dit jaar dreigt een vergelijkbare situatie. Het virus treft vooral kwetsbare groepen, maar ook gezonde werknemers worden geveld en keren vaak te snel terug, met risico op herbesmetting en complicaties zoals longontsteking.
Werkgevers staan dus voor een uitdaging: hoe zorgt u ervoor dat medewerkers veilig en gezond blijven, terwijl uw bedrijf operationeel blijft?
Handelingsstrategie voor werkgevers
1. Voorkom besmetting op de werkvloer
2. Voer een flexibel verzuimbeleid
3. Zorg voor continuïteit
Opletpunten voor HR en leidinggevenden
Onderwerp |
Actie |
Preventie |
Hygiënemaatregelen, ventilatie verbeteren |
Verzuimbeleid |
Stimuleer thuisblijven bij ziekte, thuiswerkopties bieden |
Werkorganisatie |
Noodplan opstellen, werkdruk spreiden |
Communicatie |
Duidelijke richtlijnen over ziekmeldingen en terugkeer |
Door vooruit te kijken en in te zetten op preventie en flexibiliteit, kunnen werkgevers de impact van de griepgolf enigszins beperken. Zo blijft de werkvloer langer gezond en kan het bedrijf doordraaien.