Helft ambtenaren ervaart agressie op het werk

Scheldpartijen, intimidatie en ouders die op de vuist gaan.

Iets meer dan de helft van het overheidspersoneel heeft te maken met agressie. Het agressieve gedrag komt niet alleen van klanten, maar soms ook van collega’s en leidinggevenden. Het gaat meestal om intimidatie en scheldpartijen. Dat meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK).

De meeste agressie krijgen de ambtenaren te verduren van klanten. Eenderde van het overheidspersoneel wordt geconfronteerd met verbaal geweld en dertig procent met intimidatie door klanten. Fysiek geweld en seksuele intimidatie komen veel minder vaak voor.

Volgens het ministerie van BZK is er sprake van een trend en neemt de agressie tegen overheidspersoneel toe. Ambulancepersoneel wordt vaker aangevallen of het werken onmogelijk gemaakt. Daarom eisen officieren van justitie sinds eind 2006 hogere straffen bij geweld tegen agenten of hulpverleners.

De politie, leraren en personeel in rechtbanken lijden het meest onder de agressie. Van de politiemensen kreeg bijna zeventig procent te maken met verbaal geweld en ruim veertig procent kreeg te maken met lichamelijk geweld. Nog eens 40 procent kreeg 'ongewenste seksuele aandacht'.

Leraren in het voortgezet onderwijs krijgen net zoveel scheldpartijen naar hun hoofd als agenten. In het basisonderwijs lijken ouders het nogal eens moeilijk te vinden om hun handen thuis te houden.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?