Helft werkgevers geeft nu een thuiswerkvergoeding

Als de coronacrisis eindelijk voorbij is, zullen werkgevers merken dat veel werknemers het thuiswerken niet zomaar willen opgeven. Gedeeltelijk thuiswerken wordt mogelijk het ‘nieuwe normaal’. De helft van de werkgevers speelt in op het blijvende thuiswerken en geeft nu al een thuiswerkvergoeding. De Belastingdienst denkt nog wel na over de belastbaarheid van dergelijke vergoedingen.

Hoe langer het thuiswerken duurt, hoe meer werkgevers een thuiswerkvergoeding doorvoeren, blijkt uit onderzoek van XpertHR, uitgevoerd onder ruim 200 HR-professionals.

Kosten voor thuiswerken vergoeden
“Wettelijk gezien zijn werkgevers niet verplicht tot het uitkeren van een thuiswerkvergoeding”, stelt Wieneke Brandt van XpertHR. “Maar het ziet ernaar uit dat de gemiddelde werknemer twee of drie dagen per week blijft thuiswerken. Een thuiswerkvergoeding kan dan schappelijk zijn, om werknemers tegemoet te komen in kosten die zij thuis maken.”

Uit het onderzoek komt naar voren dat 46 procent van de werkgevers nu een (maandelijkse) thuiswerkvergoeding uitkeert. Eind 2020 was dit slechts 18 procent. De meeste werkgevers (65%) betalen tussen de €26 en €50 per maand.

Thuiswerkvergoeding (nog) niet belastingvrij
Op dit moment behoort de thuiswerkvergoeding nog niet tot de speciale regelingen waardoor werkgevers de vergoeding niet belastingvrij mogen geven. Dat is bijvoorbeeld wel het geval voor de reiskostenvergoeding, die werkgevers wel belastingvrij mogen vergoeden.

De Belastingdienst heeft eerder al aangegeven dat bepaalde kosten wél vergoed kunnen worden. Een overzicht daarvan vindt u hier. Daarbij kunnen werkgevers gebruik maken van de tijdelijke verruiming van de Werkkostenvergoeding (WKR). Voor de toekomst onderzoekt het kabinet of er ruimere fiscale maatregelen komen voor de thuiswerkvergoeding. Ook zetten vakbonden in cao-onderhandelingen in op ruimere thuiswerkvergoedingen.

Loonoffer door coronacrisis
Hoewel de economie inmiddels weer flink aantrekt, meldt de helft van de HR-professionals dat er minder salarisbudget beschikbaar is. Eén op de tien (11%) werkgevers vraagt zelfs een loonoffer aan hun werknemers in verband met de coronacrisis. Bijvoorbeeld door het niet uitbetalen van bonussen of overwerk, het opnemen van onbetaald verlof. In sommige gevallen moet alleen het 'hogere' personeel salaris inleveren.

Aan de andere kant heeft ruim een derde (36%) van de HR-professionals dit jaar meer salarisbudget te besteden dan vorig jaar. Ook geeft 15% van de respondenten aan dat de coronacrisis en lockdown juist een positief effect hadden op het salarisbudget, blijkt nog uit het onderzoek van XpertHR.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 465 exclusieve vakartikelen en 302 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?