Welke keuzen moet je maken om (later) je kansen op de arbeidsmarkt zo groot mogelijk te maken? Heel lang hebben we elkaar voorgehouden om dan vooral verder te studeren, want met een HBO- of WO-diploma op zak was succes op de arbeidsmarkt verzekert. Maar er zijn nu zoveel mensen met ten minste een bachelordiploma, dat er een tekort ontstaat aan talenten met een mbo-diploma. Daardoor nemen voor hen de kansen op de arbeidsmarkt toe. Maar het verschilt per beroepsgroep of een baan kansrijk is of niet. Verheugend is, dat ook het beroep van HR-adviseur in de lijst met de meest kansrijke beroepen van 2024 staat.
Alweer voor de zevende keer presenteert uitzendbureau Randstad een overzicht van de meest kansrijke beroepen, waarin waardevolle inzichten staan voor HR-professionals. Het geeft trends aan die, gedreven door technologische ontwikkelingen, vergrijzing en duurzaamheid, aanwijzingen kunnen vormen voor wervingsstrategieën en personeelsontwikkeling.
Voor de lijst zijn publieke gegevens en data van Randstad gecombineerd. Voor 2024 wordt ook gekeken naar onderliggende ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. De meest kansrijke beroepen hebben gemeen dat er veel meer vraag naar is ten opzichte van het aanbod en dat die situatie eerder erger wordt dan beter.
Veranderende arbeidsmarkt met 28 nieuwkomers
In 2024 blijven banen zich snel ontwikkelen, en nieuwe functies ontstaan. Vooral in sectoren als techniek, zorg, duurzaamheid en ICT zijn er volop kansen. Interessant is de toename van kansen voor mbo-niveau, met name in techniek en zorg, terwijl voor hoger opgeleiden de krapte iets afneemt.
Randstad presenteert een lijst met vijftien vakgebieden, elk met hun eigen top drie meest kansrijke beroepen. Dit jaar zijn er 28 nieuwkomers. In totaal staan er vijftien vakgebieden in het overzicht met elk hun eigen top drie meest kansrijke beroepen. In de administratieve sector, is het beroep HR-adviseur onderdeel van de top 3.
Kansen voor mbo’ers en duurzaamheidsfuncties
Bart van Krimpen, arbeidsmarktanalist bij Randstad Nederland, benadrukt de verbeterde kansen voor mbo'ers. Dit komt door een relatief beperktere instroom vanuit mbo-opleidingen vergeleken met de instroom van hoger opgeleiden. Sectoren zoals techniek en zorg, waar mbo-diploma's vereist zijn, blijven daardoor bijzonder kansrijk.
Ook is de maatschappelijke aandacht voor op duurzaamheid duidelijk zichtbaar op de arbeidsmarkt, met functies als adviseur duurzaamheid en projectleider milieu. Ook technische functies zoals elektromonteur, die zich bezighouden met hernieuwbare energie en duurzame installaties, zijn (nog steeds) in opkomst.
Vergrijzing, zorg en veiligheid
De toenemende vergrijzing in Nederland leidt tot een grotere vraag naar zorgprofessionals. Functies zoals helpende (plus) en verzorgende IG staan prominent op de lijst en dat duidt op de grote behoefte aan zorg voor mensen die ouder worden.
Opvallend is ook de toegenomen vraag naar veiligheidsberoepen, zoals surveillanten en buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s). Dit kan deels worden toegeschreven aan de vergrijzing binnen de sector en de concurrentie met andere veiligheidssectoren.
HR-adviseurs moeten inspelen op veranderingen
Hoewel HR-adviseurs werken in een beroep dat kansrijk is, kunnen ze die positie alleen behouden als ze blijven meebewegen met de ontwikkelingen in de maatschappij en techniek. Zij moeten zich richten op sectoren en beroepen met een groeiende vraag en tegelijkertijd anticiperen op verschuivende vaardigheidseisen. Daarbij moeten zij ook rekening houden met de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI), dat het werk van grote groepen werknemers kan veranderen.
Zo is in de ICT-sector zien al een duidelijk verschuiving te zien naar back-end functies zoals data-engineers, die essentieel zijn voor de ontwikkeling van Artificial Intelligence (AI). Deze trend benadrukt de groeiende behoefte aan specialisten in dataverwerking en AI.
Dit is de top 45 met meest kansrijke beroepen 2024 per vakgebied De 28 nieuwkomers in de lijst ten opzichte van voorgaande jaargang zijn aangegeven met (N). |
Administratief, secretarieel en HR
|
Agrarisch & groen
|
Analyse, onderzoek & ontwikkeling
|
Bouwsector
|
Financiële sector
|
Horeca & recreatie
|
ICT-sector
|
Klantadvies
|
Onderwijs
|
Openbaar bestuur, rechtspraak & veiligheid
|
Techniek
|
Transport & logistiek
|
Verkoop, marketing & communicatie
|
Welzijn
|
Zorgsector
|