In een grijs en regenachtig Den Haag heeft de regering een zonnige boodschap voor werkend Nederland: we gaan er allemaal op vooruit. En wie geen (meer) werk heeft, gaat er in ieder geval niet op àchteruit. Dat is de boodschap in de troonrede 2015 die Koning Willem-Alexander vandaag uitsprak in de Ridderzaal tijdens Prinsjesdag. Personeelsnet tekende voor HR-professionals de meest relevante passages op uit de troonrede.
Nederland is een stabiel en aantrekkelijk land om in te leven, sprak de Koning uit. Maar dat vraagt wel ieders inzet om blijvend te investeren in de samenleving. De regering gaat zich in 2016 vooral inzetten voor internationale stabiliteit en werken aan verder economisch herstel, aan groei van de werkgelegenheid. Speciale aandacht komt er voor een goede uitvoering van de ingezette hervormingen.
Iedereen moet herstel voelen
De regering vindt het belangrijk dat iedereen het herstel gaat voelen, zodat mensen weer met groeiend optimisme naar de toekomst durven kijken. Want Nederland is een land met een evenwichtige inkomensverdeling en een grote, sterke middenklasse. Iedereen moet zich hier kunnen verbeteren door te ondernemen, te studeren, te werken en maatschappelijk actief te zijn.
Nu de economie aantrekt en er voorzichtig ruimte ontstaat voor herstel van koopkracht en werkgelegenheid, kan het vertrouwen terugkeren dat ook toekomstige generaties het beter krijgen, hoopt de regering.
Het gaat beter, maar werkloosheid te hoog
De economie groeit weer dankzij de inzet van ondernemers, werknemers en veel anderen in de samenleving. Het herstel komt niet meer alleen door de export, maar ook door groeiende consumptie, aantrekkende bedrijfsinvesteringen en krachtig herstel in belangrijke sectoren als de bouw en de woningmarkt.
Voor het eerst in lange tijd komen de groeiprognoses weer boven de twee procent uit; bovendien ontwikkelen de overheidsfinanciën zich in de goede richting. Maar dit is voor de regering geen aanleiding om achterover te leunen. Want de werkloosheid is nog te hoog; het aantal banen neemt weliswaar toe, maar te veel mensen kunnen nog geen werk vinden, sprak de Koning.
Lagere lasten zorgen voor werk en koopkracht
Het kabinet gaat de lasten verlagen om daarmee een impuls te geven aan banengroei en de koopkracht van mensen. De loonkosten voor werknemers die het minimumloon of net iets meer verdienen, worden verlaagd. Daarmee wordt het financieel aantrekkelijker om bijvoorbeeld schoonmakers, onderwijsassistenten en caissières in dienst te nemen of te houden, zo stelt de regering.
Een lagere inkomstenbelasting stimuleert de consumptie en daarmee de werkgelegenheid. Hierdoor, en door de loonsverhoging van ambtenaren, wordt koopkrachtverbetering mogelijk voor alle werkenden. Voor gepensioneerden en mensen met een uitkering blijft de koopkracht op peil.
Aandacht voor jonge ouders en gepensioneerden
Dit najaar presenteert de regering een werkprogramma waarin zij de plannen voor het toekomstige pensioenstelsel verder uitwerkt. Dit moet garanderen dat alle werkenden de mogelijkheid hebben een goed pensioen op te bouwen. De ambitie is om het stelsel transparanter, eenvoudiger en persoonlijker te maken, met een juiste balans tussen keuzevrijheid en risicodeling.
Jonge ouders krijgen in een veeleisende periode van hun leven meer ruimte om werk en gezin te combineren. De kinderopvangtoeslag gaat omhoog. Er komen extra plekken voor peuteropvang die betaalbaar zijn voor alle ouders. Het bevallingsverlof voor vaders wordt verlengd.
Niet alleen materiële waarden
De regering werkt aan alle maatregelen, hervormingen en investeringen om het economisch herstel te bevorderen en kwaliteit van de Nederlandse samenleving te verbeteren. Maar die kwaliteit heeft ook een immateriële kant, waarschuwt het kabinet. In Nederland gaan tolerantie en ruimte voor het individu samen met een sterk ontwikkelde solidariteit en onderlinge betrokkenheid. Wie het eigen belang of de eigen overtuigingen boven alles stelt, beperkt de ruimte voor een ander en zet collectieve waarden en verworvenheden onder druk.
Juist de normale en respectvolle omgang met elkaar vraagt volgens de regering van iedereen alertheid en een actieve houding. Dit geldt zeker wanneer agenten, wegwerkers, ambulanceverpleegkundigen en anderen die met hart en ziel werken voor de publieke zaak, te maken krijgen met verbaal of fysiek geweld.
Met een abonnement op HR Tools & Extra’s blijft u bij! |
|
Duizenden HR-professionals maken al gebruik van onze praktijkgerichte HR-instrumenten. |
|
Kijk hier voor een overzicht van onze handige HR-tools |