HR-professionals: geen extra zekerheid voor flexwerkers

De Wet werk en zekerheid lijkt niet tot meer werkzekerheid te leiden voor werknemers met een tijdelijk contract. Want bijna de helft van de HR-professionals meldt dat hun organisatie de duur van tijdelijke contracten beperkt om maar geen transitievergoeding te hoeven betalen.

Dat blijkt uit het jaarlijkse HR-trendonderzoek 2015-2016 onder interne en externe HR- en salarisprofessionals in Nederland. Het onderzoek is een initiatief van Performa, uitgevoerd door Berenschot en mede mogelijk gemaakt door ADP Nederland.

Geen verlenging na 23 maanden
De nieuwe Wet werk en zekerheid (WWZ) sluit volgens HR-professionals onvoldoende aan op de praktijk. Slechts een kleine minderheid van 6% van de HR-professionals verwacht dat de WWZ daadwerkelijk voor meer zekerheid op een vast contract zorgt (bij de overheid 12 procent).

Dat wordt bevestigd door de praktijk, want werkgevers sluiten maximaal drie opeenvolgende contracten af en zorgen daarbij dat die beperkt worden tot een maximale duur van 23 maanden. Zo maakt een werknemer geen aanspraak op een vast dienstverband en hoeft de werkgever geen transitievergoeding te betalen.
Ook meer dan de helft van de ondervraagden binnen de collectieve sector denkt dat de duur van flexibele contracten wordt ingeperkt.

Ontslag wordt niet goedkoper
Eén van de uitgangspunten van de WWZ is ook dat het ontslag van werknemers eenvoudiger, sneller, eerlijker en minder kostbaar moet worden voor werkgevers.

Maar minder dan de helft van de HR-professionals (44%) denkt dat het echt goedkoper wordt om werknemers te ontslaan. Een op de vijf (20%) denkt wel dat de WWZ ervoor zorgt dat vaste contracten sneller beëindigd kunnen worden.

Wel flexkrachten, geen beleid
Als tijdelijke contracten van werknemers niet worden verlengd na 23 maanden, zal de samenstelling van de flexibele schil nog sneller wisselen. Nu al bestaat gemiddeld 15% van het personeelsbestand bij Nederlandse organisaties uit flexwerkers.

Van de Nederlandse organisaties werkt 84% met flexibele werkkrachten. Toch zegt 43% van de HR-professionals daarvoor geen enkel beleid te voeren. Bij zaken als selectie, opleidingen, personeelsontwikkeling, of het structureel onderhouden van contacten worden de gevolgen voor de flexibele schil dan dus niet betrokken.

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?