Inclusief HR-beleid ligt onder vuur. ‘Woke’ is voor sommigen een scheldwoord geworden, zeker online, en ook in de ‘echte’ wereld neemt de weerstand toe. Toch tonen feiten aan dat diversiteit bedrijven juist succesvoller maakt. Het verhoogt het werkplezier, stimuleert innovatie en versterkt je concurrentiepositie. Wie nu afhaakt, loopt straks waarschijnlijk achter. Met deze 8 praktische stappen, werk je aan een toekomstbestendig en inclusief HR-beleid.
Door: redactie Personeelsnet
Diversiteit en inclusie zijn steeds vaker onderwerp van discussie, maar onderzoek toont aan dat bedrijven die hierin investeren succesvoller zijn. Inclusief HR-beleid draagt bij aan innovatie, werkplezier en betere prestaties. Organisaties die dit negeren, lopen het risico achterop te raken.
Inclusief zijn vanwege de krappe arbeidsmarkt
Naast ideologische redenen om inclusiever te zijn, hebben werkgevers ook een belangrijke praktische motivatie: op de krappe arbeidsmarkt valt minder te kiezen voor werkgevers die zich beperken tot kandidaten die op henzelf lijken.
Want grote delen van de arbeidsmarkt bestaan uit goed opgeleide mensen die niet passen in het ‘ideaalplaatje’ van de jonge, witte, goedopgeleide heteroman met jaren relevante werkervaring. Wie werk wil maken van een optimale personeelsbezetting, zal dus een ruimere blik moeten hanteren.
Van ideologie naar noodzaak: inclusie als strategisch voordeel
Ondanks hoogoplopende discussies op sociale media, wordt de dagelijkse wereld over het algemeen bevolkt door redelijke mensen. Gezond verstand blijft daar gelukkig de boventoon voeren. Iedereen die logisch nadenkt, begrijpt dat je als organisatie moet meebewegen met het aanbod op de arbeidsmarkt en de vraag van klanten.
Juist daardoor, blijft er een sterke businesscase voor diversiteit. Onderzoek van McKinsey uit 2023 laat zien dat divers samengestelde directieteams beter presteren, zowel op financieel als op sociaal en milieutechnisch gebied. Om blijvende impact te houden, moeten bedrijven werken aan inclusief HR-beleid dat zich kan vertalen naar een open werksfeer waarin iedereen optimaal kan bijdragen. Dit vergroot niet alleen het welzijn van medewerkers, maar zorgt ook voor een bredere maatschappelijke impact van het bedrijf.
Zonder diversiteit minder groei: de zakelijke argumenten
Ook ander onderzoek laat zien dat bedrijven met diverse teams beter presteren. Uit data van investeringsfonds BlackRock (PDF) blijkt dat organisaties die volop ruimte maken voor vrouwen, een hoger jaarlijkse rendement op activa behalen dan minder diverse bedrijven. Ze zijn daardoor tot wel 29% effectiever om hun beschikbare activa te gebruiken om winst te maken.
Het uitgebreide McKinsey-onderzoek toont aan dat bedrijven met weinig diversiteit in het managementteam tweederde minder kans hebben op financiële groei. Hoewel vanuit de wetenschap wel kanttekeningen zijn geplaatst bij sommige conclusies uit het onderzoeksrapport, onderstreept McKinsey nog steeds de positieve impact van diversiteit op de bedrijfsvoering.
Inclusie blijft de toekomst van HR
De invulling van inclusief HR-beleid gaat verder dan een maatschappelijke verplichting. Het draagt bij aan talentbehoud, innovatie en een positieve reputatie die helpt bij het aantrekken van talent. Want jongeren die nu worden opgeleid, zijn in de meeste gevallen gewend om hun kennis en ervaring te vermeerderen met medestudenten die een diverse achtergrond hebben. Zij verwachten dit ook te kunnen doen bij hun (toekomstige) werkgever.
Bedrijven die diversiteit en inclusie afdoen als ‘woke’, lopen het risico dat mensen weglopen of niet bij de organisatie willen werken. Dat kan leiden tot slechtere prestaties ten op zichte van concurrenten die zich wél openstellen voor diversiteit en inclusie. Het is dus aan te bevelen om diversiteit structureel in de organisatie te verankeren, als sterke basis voor de toekomst.
8 praktische stappen voor inclusief HR-beleid |
Een systematische, doelgerichte aanpak |
Pas strategie aan op locatie en doelgroep |
Leiderschap en verantwoordelijkheid |
Inclusie en betrokkenheid als bedrijfscultuur |
Valkuil: meten is weten |
Actief luisteren naar medewerkers Inclusief HR-beleid voeren, vraagt continue inspanning. Maar succesvolle organisaties, zoals bijvoorbeeld IBM, tonen aan dat langdurige investering in diversiteit loont. Het is dus geen sprint, maar een marathon. Met goede voorbereiding en de juiste inzet, is het mogelijk om die succesvol uit te lopen, ieder op het eigen niveau. Inclusief HR-beleid is dus geen tijdelijk project, maar een strategische investering. Bouw daarom met kleine, effectieve stappen aan een organisatie die klaar is voor de toekomst. |
Aandacht voor initiatieven op de werkvloer |
Zorg dat iedereen mee kan doen |