Internationaal werken met plaatselijk personeelsbeleid
Dilemma: medewerkers overplaatsen of plaatselijk talent werven?.
Farmaceutische bedrijven werken internationaal en vestigen zich graag in opkomende markten. Ze staan voor de vraag of dan ze talentvolle werknemers moeten overplaatsen naar andere landen, dan wel plaatselijk talent moeten aannemen. Dat blijkt uit onderzoek van
GMAC Global Relocation Services het
Centre for Performance-Led HR van de managementschool van de
Universiteit van Lancaster in het Verenigd Koninkrijk.
Voor het onderzoek werden gegevens verzameld van senior managers op het gebied van internationale mobiliteit van vooraanstaande farmaceutische bedrijven met hoofdvestigingen in Noord-Amerika en Europa.
Expats of lokale werknemers?
Bedrijven die actief willen worden in de opkomende markten, staan voor een aanzienlijk dilemma. Het is lastig om aan goed personeel te komen om de lokale vestigingen te bemensen. Want in opkomende markten, is personeel met de gewenste vaardigheden moeilijk te vinden.
Het alternatief is om werknemers over te plaatsen naar de nieuwe vestiging in het buitenland. Werknemers blijken weliswaar steeds vaker bereid om internationaal te werken, maar expats zijn voor een bedrijf een kostbare optie.
Lokaal personeelsbeleid
En juist die kosten, moeten in de hand worden gehouden. Het onderzoek bracht aan het licht dat 59 procent van de farmaceutische bedrijven inspanningen doen om de uitgaven voor overplaatsingen naar het buitenland te verlagen.
De onderzochte bedrijven zijn naarstig op zoek naar manieren om de kosten binnen de perken te houden. Dat doen ze door te snoeien in vergoedingen voor levensonderhoud en in andere componenten. Ook leggen ze meer nadruk op lokaal personeelsbeleid – met bijbehorende arbeidsvoorwaarden.