Investeren in talent loont echt
Bij Shell en ING lopen hipo’s niet weg.
De meeste bedrijven doen niet consequent aan de ontwikkeling van talentvolle medewerkers. Slechts één op de drie Nederlandse bedrijven doet aan talentmanagement. Veel bedrijven geloven dat alle moeite en geld voor niets zijn, als jonge
high potentials weglopen naar de concurrent.
Maar als je het goed aanpakt, is die angst ongegrond, blijkt uit onderzoek van ING in samenwerking met Shell.
Het Financieele Dagblad meldt dat bij Shell slechts één procent van de hipo’s voortijdig ontslag neemt. Landelijk ligt dit percentage rond de acht. Shell en ING vinden dan ook dat talentmanagement-programma’s wel degelijk vruchten afwerpen.
Beide bedrijven stoppen zelf veel tijd en energie in recruitment van toptalent. Ze laten jonge, veelbelovende werknemers verbintenissen aangaan met anderen binnen de organisatie. Shell let er bij de selectie van personeel al op of mensen voor langere tijd willen doorleren binnen het bedrijf.
Traineetrajecten.
Shell en ING hebben verschillende programma´s voor de jonge talenten, voornamelijk traineetrajecten. ING zet zijn kaarten vooral op een gestructureerde, duidelijke en transparante aanpak van talentbegeleiding. Daarom biedt de bank-verzekeraar pas afgestudeerden een vierjarig programma aan, waarin alle stappen duidelijk staan vastgelegd.