Jong, hoogopgeleid, mooie baan en in crisis

'Quarterlifecrisis’ bestaat echt en is geen modegril.

Jonge, hoogopgeleide werknemers tussen de 25 en 35 jaar. Oudere collega’s kijken met weemoed naar deze beautiful people, maar zelf verkeren deze jonge werknemers nogal eens in verwarring. Volgens dr. Gerrit Breeuwsma, universitair docent ontwikkelingspsychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, moeten we het verschijnsel van de ‘quarterlifecrisis’ wel degelijk serieus nemen.

In een opiniestuk van de Rijksuniversiteit Groningen legt Breeuwsma uit dat een overgang tussen verschillende levensfasen vaak gepaard gaat met een crisis. Net als de pubertijd en de midlife-crisis, is er ook een overgang naar een andere levensfase als jongeren afstuderen en aan hun loopbaan beginnen. Volgens Breeuwsma heeft de quarterlifecrisis aan de ene kant typisch puberale elementen, met vragen als “Wie ben ik” en “Wat wil ik”. Aan de andere kant zijn er ‘oude mannenproblemen’, met vragen als “Is dit het nou?” Volgens Breeuwsma slaat de twijfel bij veel studenten al toe direct nadat ze zijn afgestudeerd. Bijvoorbeeld over de vraag of ze wel de juiste keuze voor hun opleiding hebben gemaakt.

Breeuwsma stelt dat vooral hoogopgeleide jongeren de kans krijgen om hun volwassenheid jarenlang uit te stellen. Tijdens de studietijd ligt de wereld nog open en zijn er volop keuzemogelijkheden. Maar rond hun dertigste komen jonge werknemers ineens voor allerhande beslissingen te staan, bijvoorbeeld over de combinatie van zorg en werk. Verder komen de voormalige jongeren er achter dat het leven soms anders verloopt dan ze vroeger droomden. Want ondanks al hun kennis, moeten ze op de arbeidsmarkt volop concurreren met een grote groep generatiegenoten van vergelijkbaar niveau.

De quarterlifecrisis heeft aspecten van een modeverschijnsel, dat in veel bladen besproken wordt. Maar je kunt ervaringen van mensen niet afdoen als een modegril. Breeuwsma denkt daarom dat het een kwestie van tijd is voordat de quarterlifecrisis net zo geaccepteerd wordt als de crisis die er kort daarna weer op volgt, de midlifecrisis.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?