Werknemers langer laten doorwerken, is niet voldoende om de gevolgen van de vergrijzing op te vangen. Econoom Frank Kalshoven pleit er in Vrij Nederland daarom voor dat jongeren eerder beginnen met werken. Volgens de meest recente CBS-prognoses komen er de komende vijf jaar een half miljoen 65-plussers bij. Verhoging pensioenleeftijd De potentiële beroepsbevolking van 20- tot 65-jarigen telt nu zo'n 10,1 miljoen mensen. Tot 2040 zal dit dalen met 800.000 mensen. Het kabinet Rutte wil echter de pensioenleeftijd per 2020 verhogen naar 66 jaar. Als dit plan doorgaat, blijft de daling van de beroepsbevolking in 2040 beperkt tot 600.000. Bij een pensioenleeftijd van 67 jaar krimpt de beroepsbevolking volgens de huidige CBS-berekeningen nog steeds met 400.000 mensen. Voorkant beroepsbevolking Op basis van deze cijfers kijkt econoom Frank Kalshoven naar de 'voorkant' van de beroepsbevolking. Hij constateert dat jongeren de afgelopen decennia steeds later zijn begonnen te werken. Ruim een derde van de jongeren heeft een HBO- of universitair diploma en begint pas te zoeken naar de eerste, serieuze baan als ze midden 20 zijn. "Is daar geen winst te halen?", vraagt Kalshoven zich deze week af in zijn column voor Vrij Nederland. "Zou het echt nodig zijn om voor een mastertitel achttien jaar naar school te gaan: acht jaar basisschool, zes jaar voortgezet onderwijs en vier jaar universiteit? Kan de basisschool niet in zeven jaar, het vwo soms niet in vijf? ... Zijn MBO-opleidingen - waar slechts 850 lesuren per jaar gegeven worden en zeer langdurige stage wordt gelopen - niet domweg een jaar te lang?" Eén à twee jaar eerder beginnen Door een betere inrichting van de schoolperiode kunnen jongeren volgens Kalshoven één à twee jaar eerder beginnen op de arbeidsmarkt. Dat levert een vergroting van de beroepsbevolking op met zo'n 200.000 mensen als jongeren één jaar eerder beginnen te werken, en zelfs 400.000 bij twee jaar. Rekening voor werkgevers Maar zelfs als het onderwijs er in slaagt jongeren in kortere tijd dezelfde kennis en vaardigheden bij te brengen, heeft dit gevolgen voor werkgevers. Jongere werknemers hebben nu eenmaal méér begeleiding nodig op de werkvloer. En zo komt de rekening voor het op peil houden van het niveau van onze beroepsbevolking steeds meer terecht bij werkgevers. Want van hen wordt ook verwacht dat ze méér in werknemers investeren om het langer doorwerken mogelijk te maken. En dat in de situatie waarin zij al niet tevreden zijn over de aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt. Lees ook: De HR-trends voor 2011: Niet altijd eigen personeel eerst. Ook via Twitter kun je Personeelslog volgen: Twitter.com/Personeelslog.
Werknemers langer laten doorwerken, is niet voldoende om de gevolgen van de vergrijzing op te vangen. Econoom Frank Kalshoven pleit er in Vrij Nederland daarom voor dat jongeren eerder beginnen met werken.
Volgens de meest recente CBS-prognoses komen er de komende vijf jaar een half miljoen 65-plussers bij.
Verhoging pensioenleeftijd
De potentiële beroepsbevolking van 20- tot 65-jarigen telt nu zo'n 10,1 miljoen mensen. Tot 2040 zal dit dalen met 800.000 mensen.
Het kabinet Rutte wil echter de pensioenleeftijd per 2020 verhogen naar 66 jaar. Als dit plan doorgaat, blijft de daling van de beroepsbevolking in 2040 beperkt tot 600.000. Bij een pensioenleeftijd van 67 jaar krimpt de beroepsbevolking volgens de huidige CBS-berekeningen nog steeds met 400.000 mensen.
Voorkant beroepsbevolking
Op basis van deze cijfers kijkt econoom Frank Kalshoven naar de 'voorkant' van de beroepsbevolking. Hij constateert dat jongeren de afgelopen decennia steeds later zijn begonnen te werken. Ruim een derde van de jongeren heeft een HBO- of universitair diploma en begint pas te zoeken naar de eerste, serieuze baan als ze midden 20 zijn.
"Is daar geen winst te halen?", vraagt Kalshoven zich deze week af in zijn column voor Vrij Nederland. "Zou het echt nodig zijn om voor een mastertitel achttien jaar naar school te gaan: acht jaar basisschool, zes jaar voortgezet onderwijs en vier jaar universiteit? Kan de basisschool niet in zeven jaar, het vwo soms niet in vijf? ... Zijn MBO-opleidingen - waar slechts 850 lesuren per jaar gegeven worden en zeer langdurige stage wordt gelopen - niet domweg een jaar te lang?"
Eén à twee jaar eerder beginnen
Door een betere inrichting van de schoolperiode kunnen jongeren volgens Kalshoven één à twee jaar eerder beginnen op de arbeidsmarkt. Dat levert een vergroting van de beroepsbevolking op met zo'n 200.000 mensen als jongeren één jaar eerder beginnen te werken, en zelfs 400.000 bij twee jaar.
Rekening voor werkgevers
Maar zelfs als het onderwijs er in slaagt jongeren in kortere tijd dezelfde kennis en vaardigheden bij te brengen, heeft dit gevolgen voor werkgevers. Jongere werknemers hebben nu eenmaal méér begeleiding nodig op de werkvloer.
En zo komt de rekening voor het op peil houden van het niveau van onze beroepsbevolking steeds meer terecht bij werkgevers. Want van hen wordt ook verwacht dat ze méér in werknemers investeren om het langer doorwerken mogelijk te maken. En dat in de situatie waarin zij al niet tevreden zijn over de aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt.
Lees ook:
De HR-trends voor 2011: Niet altijd eigen personeel eerst.
Ook via Twitter kun je Personeelslog volgen: Twitter.com/Personeelslog.