Producten worden van commentaar voorzien op internet, diensten worden beoordeeld, bijvoorbeeld die van recruiters. Ook managers en medewerkers moeten eraan geloven. Bij de netwerksite LinkedIn kunnen gebruikers een aanbeveling schrijven voor een (oud)collega. Zo'n aanbeveling wordt pas gepubliceerd als het 'slachtoffer' hiervoor toestemming geeft. Enkele, nieuwe Amerikaanse sites gaan een stapje verder. Bij theBOSSawards kunnen medewerkers volledig anoniem hun leidinggevende beoordelen. De site presenteert op basis van de beoordelingen een top 5 van de beste en van de slechtste bazen. En als extra service kunnen medewerkers op naam van hun chef zoeken hoe hij of zij is beoordeeld. De beoordeling bestaat uit een rapportcijfer (1 tot en met 5) en een commentaar. De site Coworkers doet er nog een schepje bovenop. Hier kunnen medewerkers hun baas èn hun collega's - desgewenst ook anoniem - beoordelen. Werknemers kunnen hier overigens ook zelf aan collega's om feedback vragen. De beoordeling is hier zeer gedetailleerd: op maar liefst 20 onderdelen wordt een mening gevraagd in de vorm van een rapportcijfer (1 tot en met 10). Overigens kan je bij deze site aangeven als je het niet eens met het oordeel. Ook is het mogelijk om alle beoordelingen over je te laten blokkeren. Alleen de negatieve beoordelingen laten vervallen, kan overigens niet.
Producten worden van commentaar voorzien op internet, diensten worden beoordeeld, bijvoorbeeld die van recruiters. Ook managers en medewerkers moeten eraan geloven.
Bij de netwerksite LinkedIn kunnen gebruikers een aanbeveling schrijven voor een (oud)collega. Zo'n aanbeveling wordt pas gepubliceerd als het 'slachtoffer' hiervoor toestemming geeft.
Enkele, nieuwe Amerikaanse sites gaan een stapje verder. Bij theBOSSawards kunnen medewerkers volledig anoniem hun leidinggevende beoordelen. De site presenteert op basis van de beoordelingen een top 5 van de beste en van de slechtste bazen. En als extra service kunnen medewerkers op naam van hun chef zoeken hoe hij of zij is beoordeeld. De beoordeling bestaat uit een rapportcijfer (1 tot en met 5) en een commentaar.
De site Coworkers doet er nog een schepje bovenop. Hier kunnen medewerkers hun baas èn hun collega's - desgewenst ook anoniem - beoordelen. Werknemers kunnen hier overigens ook zelf aan collega's om feedback vragen. De beoordeling is hier zeer gedetailleerd: op maar liefst 20 onderdelen wordt een mening gevraagd in de vorm van een rapportcijfer (1 tot en met 10).
Overigens kan je bij deze site aangeven als je het niet eens met het oordeel. Ook is het mogelijk om alle beoordelingen over je te laten blokkeren. Alleen de negatieve beoordelingen laten vervallen, kan overigens niet.