Kabinet wil af van inhouding voor huisvesting op minimumloon

Het kabinet wil dat werkgevers geen geld meer inhouden op het minimumloon van werknemers voor huisvestingskosten. Momenteel mogen werkgevers tot 25% van het minimumloon inhouden voor huisvesting, een regeling die veel wordt toegepast bij arbeidsmigranten. Omdat deze constructie misbruik in de hand werkt, wordt de regeling stapsgewijs afgebouwd en uiteindelijk volledig afgeschaft.

In een brief aan de Tweede Kamer benadrukt minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) het belang van verantwoord werkgeverschap. Werkgevers kunnen nog steeds huisvesting aanbieden, maar werknemers moeten zelfstandig de huur betalen, bijvoorbeeld via een automatische incasso.

Eerlijke huisvesting voor arbeidsmigranten
“Het kabinet wil dat arbeidsmigranten een eerlijke prijs betalen voor hun huisvesting. We zien dat werkgevers deze regeling te veel als verdienmodel benutten,” stelt Van Hijum. “Uit onderzoek blijkt dat er te veel misstanden zijn." Daarom is besloten om deze regeling af te schaffen.

Uit de verkenning blijkt dat de regeling enerzijds gemak biedt aan arbeidsmigranten, maar anderzijds misbruik in de hand werkt. Vaak wordt het maximale bedrag ingehouden, zonder dat de kwaliteit van de huisvesting dit rechtvaardigt. Het afschaffen van de inhoudingsmogelijkheid maakt het voor de Arbeidsinspectie eenvoudiger om te controleren of het wettelijk minimumloon daadwerkelijk wordt uitbetaald.

Onafhankelijkheid van arbeidsmigranten versterken
Het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten adviseerde eerder al om de afhankelijkheid van arbeidsmigranten van hun werkgever te verminderen. De Wet goed verhuurderschap verplicht nu ook al dat een arbeidscontract en een huurovereenkomst gescheiden zijn.

Toch blijft er door de inhoudingsmogelijkheid een sterke koppeling tussen werk en huisvesting bestaan. Om deze reden zet het kabinet in op volledige afschaffing.

Gefaseerde afbouw en aanvullende maatregelen
Vanaf 1 januari 2030 mogen werkgevers geen inhoudingen meer doen op het minimumloon voor huisvesting. De afbouw start op 1 januari 2026, waarbij het inhoudingspercentage jaarlijks met vijf procent wordt verlaagd. Dit geeft werkgevers, huisvesters en sociale partners de tijd om zich aan te passen.

Het kabinet werkt daarnaast aan aanvullende maatregelen ter bescherming van arbeidsmigranten. In de Kamerbrief wordt aangegeven dat er verdere stappen worden gezet om huur- en huurprijsbescherming te verbeteren en misstanden in de huisvesting aan te pakken. Ook komt er meer aandacht voor uitbreiding van het woningaanbod en worden toezicht en handhaving verscherpt.

Wijzigingen voor HR in 2025: Alle HR Tools & Extra's vindt u hier

 

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 445 exclusieve vakartikelen en 301 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?