Kandidaten googlen mag van de NVP-sollicitatiecode

De nieuwe Sollicitatiecode van de NVP (de Nederlandse vereniging voor personeelsmanagement en organisatieontwikkeling) staat onder voorwaarden toe dat recruiters kandidaten via internet checken. Dat blijkt uit een nadere toelichting van de NVP. Begin deze week schreef Personeelslog over de nieuwe Sollicitatiecode en de onduidelijkheid die de code liet bestaan over het checken van kandidaten via internet. Het meest relevante artikel hiervoor in de Sollicitatiecode laat ruimte voor verschillende interpretaties. Vragen aan NVP Naar aanleiding hiervan heb ik anderhalve week geleden een mailtje gestuurd naar de NVP met twee vragen. Is de huidige praktijk van het googlen van kandidaten toegestaan? Mag de openbare informatie die gevonden is op netwerksites als Hyves worden gebruikt in de selectie? Vanochtend ontving ik een mailtje van Ank Beringen-van Oorschot van het secretariaat van de NVP-Commissie NVP-Sollicitatiecode met de antwoorden op mijn vragen. Googlen geen bezwaar "Er zijn vele sites, zoals Linkedin, Monsterboard, Hyves, Facebook en andere vacaturesites, waar men zijn/haar profiel op plaatst. Het is geen bezwaar om een kandidaat voor een bepaalde functie te googlen, als men zich maar wel houdt aan de gedragsregels werving- en selectie van de NVP Sollicitatiecode", aldus de NVP. In tegenstelling tot een profiel bij netwerksite LinkedIn heeft een Hyves-profiel vaak een privé-karakter. Wat de NVP betreft hoeft dit het raadplegen van Hyves-pagina's van kandidaten niet in de weg te staan. "Het gebruiken van informatie over de kandidaat die is gevonden op bijvoorbeeld Hyves, kan worden meegenomen in de selectieprocedure als het voor de functievervulling van belang is. Dit wordt wel medegedeeld aan de kandidaat." Gedragsregels In de NVP-Sollicitatiecode staan overigens uitgangspunten en gedragsregels die relevant zijn voor recruiters en P&O-ers die kandidaten googlen: de privacy van de sollicitant wordt gerespecteerd de werkgever is zich ervan bewust dat informatie die via internet is verkregen, niet altijd betrouwbaar is de informatie die online is verzameld, wordt indien relevant aan de sollicitant meegedeeld met uitdrukkelijk vermelding van de bron en wordt met de sollicitant besproken. Ook via Twitter kun je Personeelslog volgen: Twitter.com/Personeelslog.

De nieuwe Sollicitatiecode van de NVP (de Nederlandse vereniging voor personeelsmanagement en organisatieontwikkeling) staat onder voorwaarden toe dat recruiters kandidaten via internet checken. Dat blijkt uit een nadere toelichting van de NVP.

Begin deze week schreef Personeelslog over de nieuwe Sollicitatiecode en de onduidelijkheid die de code liet bestaan over het checken van kandidaten via internet. Het meest relevante artikel hiervoor in de Sollicitatiecode laat ruimte voor verschillende interpretaties.

Vragen aan NVP
Naar aanleiding hiervan heb ik anderhalve week geleden een mailtje gestuurd naar de NVP met twee vragen. Is de huidige praktijk van het googlen van kandidaten toegestaan? Mag de openbare informatie die gevonden is op netwerksites als Hyves worden gebruikt in de selectie?

Vanochtend ontving ik een mailtje van Ank Beringen-van Oorschot van het secretariaat van de NVP-Commissie NVP-Sollicitatiecode met de antwoorden op mijn vragen.

Googlen geen bezwaar
"Er zijn vele sites, zoals Linkedin, Monsterboard, Hyves, Facebook en andere vacaturesites, waar men zijn/haar profiel op plaatst. Het is geen bezwaar om een kandidaat voor een bepaalde functie te googlen, als men zich maar wel houdt aan de gedragsregels werving- en selectie van de NVP Sollicitatiecode", aldus de NVP.

In tegenstelling tot een profiel bij netwerksite LinkedIn heeft een Hyves-profiel vaak een privé-karakter. Wat de NVP betreft hoeft dit het raadplegen van Hyves-pagina's van kandidaten niet in de weg te staan.
"Het gebruiken van informatie over de kandidaat die is gevonden op bijvoorbeeld Hyves, kan worden meegenomen in de selectieprocedure als het voor de functievervulling van belang is. Dit wordt wel medegedeeld aan de kandidaat."

Gedragsregels
In de NVP-Sollicitatiecode staan overigens uitgangspunten en gedragsregels die relevant zijn voor recruiters en P&O-ers die kandidaten googlen:


  • de privacy van de sollicitant wordt gerespecteerd

  • de werkgever is zich ervan bewust dat informatie die via internet is verkregen, niet altijd betrouwbaar is

  • de informatie die online is verzameld, wordt indien relevant aan de sollicitant meegedeeld met uitdrukkelijk vermelding van de bron en wordt met de sollicitant besproken.


Ook via Twitter kun je Personeelslog volgen: Twitter.com/Personeelslog.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 459 exclusieve vakartikelen en 286 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?