'Kantoortuin leidt tot meer stress'

"De kantoortuin is funest voor de mentale gezondheid." Dat zegt gezondheidspsycholoog Ulrika Leons, directeur van Arbo-dienstverlener Skils Zorg van de Zaak.

Veel werknemers zijn tegenwoordig breinwerkers. Maar het concentreren dat bij dit werk hoort, wordt steeds moeilijker. De aandacht van de werknemer wordt voortdurend afgeleid. Door een piepende telefoon, een mailende manager en door het constante geroezemoes in de kantoortuin.

Vol hoofd
Ulrike Leons, gezondheidspsycholoog en directeur van Skils Zorg van de Zaak, waarschuwt voor de gevaren hiervan in het Algemeen Dagblad. "De hersenen krijgen teveel informatie binnen, waardoor de aandacht versplintert. Het kost telkens weer energie om je opnieuw te concentreren. Mensen die overbelast zijn, zeggen vaak dat ze er 'een vol hoofd' van hebben."

In het verhaal van Leons moet de kantoortuin het ontgelden. "De kantoortuin is funest voor de mentale gezondheid. Ons brein is altijd op zoek naar dingen die opvallen. Geluiden hoeven daarom niet hard te zijn om ons af te leiden."

Het AD maakt gewag van een onderzoek dat zou aantonen dat teveel prikkels op de werkvloer meer fouten veroorzaken èn meer stress. "Wie in een kantoortuin werkt, verzuimt 60% meer."

Koptelefoons
Het is de verantwoordelijkheid van de werkgever om een goede werkomgeving te bieden, benadrukt Leons. Als het aan haar ligt, verdwijnt de kantoortuin. "Als de taken enigszins complex zijn qua informatieverwerking, dan is het geen geschikt systeem."

Voor werkgevers die geen afscheid willen nemen van de kantoortuin, zijn er ook alternatieven, zoals het aanbieden van voldoende werkplekken waar mensen in stilte kunnen werken of het verschaffen van koptelefoons voor werknemers.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 465 exclusieve vakartikelen en 302 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?