Werknemers vallen uit door werken met schadelijke stoffen.
Driekwart van de kappersopleidingen en ruim tweederde van de kapsalons beschermt leerlingen en personeel onvoldoende tegen lichamelijke overbelasting en schadelijke stoffen. Dat blijkt uit controles van de
Arbeidsinspectie bij 436 salons en opleidingen.
Volgens Marga Patijn van vakbond
FNV MOOI zijn de resultaten ‘stuitend’. Volgens Patijn is er wel goed materiaal aanwezig, maar weten de werknemers en leerlingen niet weet hoe er gezond mee gewerkt kan worden.
Rsi en rugklachten
De kappersbranche gaat veel te luchtig om met arbo-regels. Men ziet de verplichting niet, of denkt het zal wel meevallen. Maar bij een ziektegeval van langer dan 2 weken ontstaat er wel vaak onenigheid tussen de werknemer en werkgever, stelt de vakbond.
Ruim een derde van de kappers kampt met rsi- en rugklachten. Ongeveer een op de vijf heeft last van handeczeem door de schadelijke ingrediënten in producten als permanentvloeistoffen en blondeermiddelen. Deze klachten zijn belangrijke oorzaken van ziekteverzuim, aldus de Arbeidsinspectie.
Kapperseczeem is bovendien een van de meest voorkomende beroepsziekten. Deze aandoening kan niet altijd worden genezen, waardoor kappers hun werk niet meer kunnen doen.
Werkgevers moeten voorlichten
FNV MOOI krijgt veel vragen van leden met lichamelijke klachten, waarvan de werkgever zegt dat er wel goede stoelen en materialen zijn volgens de arbo-regels. De werknemers weten alleen niet hoe ze de spullen goed moeten gebruiken. Er is geen voorlichting, instructie en vooral geen controle op de werkplek, stelt de vakbond.
De vakbond roept de werkgevers en scholen daarom op tot regelmatige coaching en aansturing op de werkplek, zodat goed materiaal ook goed gebruikt wordt.