Het kabinet gaat 11 kindregelingen samenvoegen, zodat er in 2015 nog maar vier overblijven. Dit is een bezuiniging, die meteen ook gebruikt wordt om te zorgen dat het voor ouders lonender wordt om te gaan werken. Per saldo zullen de meeste ouders er op achteruit gaan, maar wel minder dan één procent. Ouders met de laagste lonen kunnen meer geld verwachten.
Minister Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) stuurt het Wetsvoorstel hervorming kindregelingen naar de Tweede Kamer. De kindregelingen kosten nu bij elkaar 10 miljard euro, maar als de wet is aangenomen bezuinigt het kabinet hier structureel 800 miljoen euro op.
Ouders die niet werken worden harder geraakt
Door de vereenvoudiging wordt het voor ouders vooral lonend om vanuit een bijstandssituatie te gaan werken. Zo ontvangen alle alleenstaande ouders met een minimuminkomen voortaan dezelfde financiële ondersteuning. Hierdoor gaan alleenstaande ouders met kinderen erop vooruit als ze gaan werken tegen een minimumloon. Nu leveren deze ouders in als ze gaan werken.
Alleenstaande ouders met een minimumuitkering, die niet werken, worden relatief hard geraakt. Zij worden in het regeerakkoord gecompenseerd door onder meer het verhogen van de belastingkorting. Dit heeft ook voor mensen in de bijstand een positief effect, belooft minister Asscher.
Van 11 naar vier kindregelingen
Na de vereenvoudiging zijn er nog twee regelingen voor inkomensondersteuning over, namelijk de kinderbijslag en het kindgebonden budget. Daarnaast zijn er twee regelingen die ouders stimuleren om (meer) te gaan werken, de combinatiekorting en de kinderopvangtoeslag.
Inkomensondersteuning:
Voor een kind van 12 tot 17 jaar krijgt een ouder nu ongeveer 274 euro per kwartaal. Vanaf 1 juli 2014 is dit nog maar 246 euro, vanaf 2015 nog maar 219 euro en vanaf 2016 192 euro. Ook voor kinderen van 6 tot 11 jaar daalt het bedrag aan kinderbijslag naar 192 euro (het bedrag dat nu alleen geldt voor kinderen van 0 tot 5 jaar). Voor een kind van 6 tot 11 jaar krijgt een ouder nu 233 euro. Vanaf juli 2014 219 euro, vanaf 2015 206 euro per kwartaal en vanaf 2016 192 euro.
Tot en met 2015 wordt de kinderbijslag niet geïndexeerd voor de inflatie. Vanaf 2016 is het kabinet voornemens de kinderbijslag wel weer gelijk te laten stijgen met de consumentenprijsindex.
Participatiebevordering:
Deze regelingen verdwijnen
De ouderschapsverlofkorting, de aftrek levensonderhoud voor kinderen, de verschillende regelingen voor alleenstaande ouders en de gratis schoolboeken verdwijnen.
De tegemoetkoming voor ouders met thuiswonende gehandicapte kinderen (TOG), de tegemoetkoming in de onderwijsbijdrage en schoolkosten (WTOS) en de regelingen voor alleenstaande ouders (de aanvulling op het minimuminkomen en de alleenstaande ouderkorting) worden opgenomen in bestaande regelingen met een vergelijkbaar doel.
Werken moet gaat lonen
Vanaf 1 januari 2015 krijgen alle alleenstaande ouders met een minimuminkomen, uit werk of een uitkering, dezelfde tegemoetkoming in het kindgebonden budget voor de kosten van hun kinderen. Deze tegemoetkoming loopt af met het inkomen.
Tot nu toe ontvangt een alleenstaande ouder in de bijstand hogere bijdragen van de overheid dan een alleenstaande ouder die werkt en het minimumloon ontvangt. Daardoor loont het voor deze ouders niet om te gaan werken. Een alleenstaande ouder met twee kinderen op de buitenschoolse opvang die vier dagen per week gaat werken tegen het minimumloon gaat er nu 1.000 euro op achter uit. Vanaf 2015 gaat diegene er niet langer op achteruit, maar er 2.100 euro per jaar op vooruit (zie afbeelding onder). Werken gaat dus lonen, stelt het kabinet.