Kortere wachttijd tussen contracten seizoensarbeiders

Werkgevers in sectoren met veel seizoenswerk hebben altijd grote bezwaren gehad tegen de wachttermijn van de Wet werk en zekerheid, die van 3 naar 6 maanden is gegaan. Want daardoor is het onmogelijk om steeds dezelfde seizoenswerkers in dienst te nemen. Voor een deel van de agrarische sector komt er nu een oplossing.

Want minister Asscher (SZW) geeft zijn goedkeuring aan een afspraak tussen vakbonden en landbouwwerkgevers om de wachttermijn voor bepaalde functies te verkorten. Dat wordt binnenkort officieel vastgelegd, wanneer de afspraak in de Staatscourant staat. Vakbonden en werkgevers gaan de afspraak verwerken in cao’s, waarover ze nog in onderhandeling zijn.

Ketenbepaling wordt anders toegepast
Werkgeversvereniging LTO Nederland en vakbonden FNV en CNV Vakmensen zijn blij dat minister Asscher zijn goedkeuring heeft gegeven aan het akkoord. Kern ervan is dat de ketenbepaling in de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) voor bepaalde functies in de agrarische sector anders wordt toegepast.

De afspraken zijn gericht op seizoenarbeid en spitsen zich toe op duurzame arbeidsrelaties voor teelt-, oogst- en productiewerk in de agrarische sector. Het gaat hierbij om de perioden, die zitten tussen werkperioden op bedrijven (ketenbepaling).

Onderbreking korter dan 6 maanden
Het akkoord houdt in dat de bepaalde functies onder voorwaarden in aanmerking komen voor een kortere onderbreking dan de minimale periode van zes maanden in de WWZ. Daardoor kunnen agrarische oogst- en productiemedewerkers vaker op hetzelfde bedrijf aan de slag, zoals dat altijd al ging.

Het betreft dan seizoenswerkzaamheden voor een periode van maximaal negen maanden per jaar. Voorwaarde is dat ze ‘door de intrinsieke aard van de bedrijfsvoering wegens klimatologische en natuurlijke omstandigheden alleen seizoenmatig worden uitgevoerd’. De afspraken gelden specifiek voor functies in de sectoren glastuinbouw, open teelten, tuinzaden en bloembollengroothandel.

Na vier jaar kan loonbetaling worden gespreid
Voor functies van tenminste negen maanden, maar korter dan een jaar, geldt de afspraak dat de werknemer onder voorwaarden op zijn verzoek bij het vierde contract aanspraak kan maken op een contract voor onbepaalde tijd. Daarbij wordt de loonbetaling gespreid over een periode van twaalf maanden. Het gaat dan om een contract van tenminste gelijke omvang.

MIS NIKS MEER: Alle HR-tools en modellen bij elkaar

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?