De laatste jaren stijgen de lonen fors, maar toch blijft het beeld hangen dat de salarissen de inflatie niet bijhouden. Maar als we naar álle loonbedragen kijken, dan loopt de inkomensgroei over de afgelopen jaren toch gelijk op met de stijgende kosten van levensonderhoud. Sinds 2018 is het modale inkomen met 25 procent gestegen en dat is 1 zelfs procentpunt meer dan de inflatie in die periode.
Dat betoogt senior adviseur Debby van Son, van adviesbureau Wissenraet Van Spaendonck.
Inkomensgroei gelijk aan inflatie
Het modale salaris in Nederland is in het vierde kwartaal van 2024 met 1,4% gestegen ten opzichte van het derde kwartaal en bedraagt nu €3.350 per maand. Over het hele jaar bekeken komt de loonstijging uit op 6,3% ten opzichte van 2023.
Een forse groei voor dat jaar, maar over de langere termijn bekeken loopt de inkomensgroei grotendeels gelijk met de stijgende kosten van levensonderhoud: sinds 2018 zijn de lonen met 25% gestegen, terwijl de cumulatieve inflatie in diezelfde periode 24% bedroeg.
Realistisch beeld van loonontwikkeling
Volgens Van Son is het belangrijk om naar álle salarissen te kijken en niet alleen naar cao’s. Want bijna de helft van de werknemers in Nederland valt buiten een cao, waardoor loonontwikkelingen breder bekeken moeten worden.
“Ons onderzoek, gebaseerd op 1,2 miljoen loonstroken per maand, laat zien dat de loonstijging over meerdere jaren gelijkloopt met de inflatie, ondanks berichten dat lonen achterblijven."
Dynamiek per regio en sector
In Zeeland was een opvallende stijging van 3,7% zichtbaar in Q4. Dit komt door het wegvallen van seizoensarbeid en de invloed van cao’s zoals Open teelten en Uitzendkrachten ABU, die in deze provincie sterk vertegenwoordigd zijn.
Utrecht blijft de provincie met het hoogste modale inkomen, dat 15,6% hoger ligt dan in Zeeland.
Grote winnaars op de loonlijst:
Loonstijging hebben structureel patroon
De cijfers onderstrepen dat loonstijgingen geen inhaalslag meer zijn, maar een structureel patroon volgen. Werkgevers doen er dus goed aan de ontwikkelingen nauwgezet te volgen om strategische beloningsbeslissingen te nemen in een krappe arbeidsmarkt.