Als er geen werk is, worden werknemers ontslagen. Dat zijn we gewend. Maar met de structurele krapte op de arbeidsmarkt in het achterhoofd zoeken werkgevers nu naar andere manieren om de loonkosten te drukken. Daarbij proberen ze werknemers toch vast te houden. In Nederland denken werkgevers en vakbonden bijvoorbeeld aan de verruiming van de mogelijkheden voor werktijdverkorting. Bijscholen met WW Als het erg slecht gaat met een bedrijf door de kredietcrisis, moet de werkgever een lening kunnen aanvragen uit het WW-fonds. Met deze lening kunnen werkgevers het loon doorbetalen. De werknemers blijven in dienst. In de tijd dat ze geen werk hebben, zorgt de werkgever voor bijscholing. Daarnaast stelt de FNV overbruggingpools voor zodat bedrijven "makkelijk werknemers met elkaar kunnen gaan uitwisselen als zij tijdelijk met teveel of te weinig mankracht zitten". Loopbaanpauze Zo proberen werkgevers en vakbonden maatregelen te bedenken waarmee bedrijven hun werknemers in dienst kunnen houden, maar wel tijdelijk hun loonkosten verlagen. Ook individuele bedrijven zoeken naar creatieve oplossingen. Zo biedt de Ierse hypotheekverstrekker Permanent TSB werknemers een loopbaanpauze. Wie er twee jaar tussenuit gaat, krijgt een bedrag van 20.000 euro mee in plaats van het gebruikelijke salaris, bij een pauze van drie jaar 35.000 euro. De werknemers krijgen na dit sabbatical een vergelijkbare baan terug. Ze moeten overigens wel een verklaring ondertekenen dat ze tijdens hun loopbaanpauze niet bij een concurrent gaan werken. Permanent TSB verwacht dat deze sabbaticals vooral interessant kunnen zijn voor jonge werknemers die er een poos tussenuit willen. Wat zullen werkgevers nog meer bedenken om op de loonkosten te besparen zonder werknemers te ontslaan?
Als er geen werk is, worden werknemers ontslagen. Dat zijn we gewend. Maar met de structurele krapte op de arbeidsmarkt in het achterhoofd zoeken werkgevers nu naar andere manieren om de loonkosten te drukken. Daarbij proberen ze werknemers toch vast te houden.
In Nederland denken werkgevers en vakbonden bijvoorbeeld aan de verruiming van de mogelijkheden voor werktijdverkorting.
Bijscholen met WW
Als het erg slecht gaat met een bedrijf door de kredietcrisis, moet de werkgever een lening kunnen aanvragen uit het WW-fonds. Met deze lening kunnen werkgevers het loon doorbetalen. De werknemers blijven in dienst. In de tijd dat ze geen werk hebben, zorgt de werkgever voor bijscholing.
Daarnaast stelt de FNV overbruggingpools voor zodat bedrijven "makkelijk werknemers met elkaar kunnen gaan uitwisselen als zij tijdelijk met teveel of te weinig mankracht zitten".
Loopbaanpauze
Zo proberen werkgevers en vakbonden maatregelen te bedenken waarmee bedrijven hun werknemers in dienst kunnen houden, maar wel tijdelijk hun loonkosten verlagen.
Ook individuele bedrijven zoeken naar creatieve oplossingen. Zo biedt de Ierse hypotheekverstrekker Permanent TSB werknemers een loopbaanpauze. Wie er twee jaar tussenuit gaat, krijgt een bedrag van 20.000 euro mee in plaats van het gebruikelijke salaris, bij een pauze van drie jaar 35.000 euro.
De werknemers krijgen na dit sabbatical een vergelijkbare baan terug. Ze moeten overigens wel een verklaring ondertekenen dat ze tijdens hun loopbaanpauze niet bij een concurrent gaan werken.
Permanent TSB verwacht dat deze sabbaticals vooral interessant kunnen zijn voor jonge werknemers die er een poos tussenuit willen.
Wat zullen werkgevers nog meer bedenken om op de loonkosten te besparen zonder werknemers te ontslaan?