L'Oréal geeft beurs voor meer vrouwen in de wetenschap

Meer vrouwen dan mannen hebben een academische graad. Maar op de universiteiten geldt: hoe hoger de academische positie, hoe minder vrouwen er werken. Daar wil cosmeticamerk L'Oréal wat aan doen.

Met slechts 14,8 procent vrouwelijke hoogleraren is Nederland de hekkensluiter in Europa. Dat is opmerkelijk, want in het westen heeft meer dan 40 procent van de vrouwelijke 25- tot 34-jarigen een universitair diploma tegenover maar 33 procent van de mannen.

Het UNESCO ‘For Women in Science’-programma wil daarom vrouwelijke talenten vooruit helpen in hun wetenschappelijke loopbaan en zo bijdragen aan een toename van het aantal Nederlandse vrouwelijke hoogleraren.

Beurs voor Nederlandse onderzoekster
Op donderdag 11 oktober 2012 ontvangt de talentvolle onderzoekster Judith Rietjens (34, Erasmus Universiteit) de eerste Nederlandse L’Oréal-UNESCO ‘For Women in Science’-beurs. Gezondheidswetenschapper Rietjens krijgt de beurs vanwege haar excellente interdisciplinaire onderzoek naar het gebruik van palliatieve sedatie. Ze werkt momenteel als universitair docent bij de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg van het Erasmus MC Rotterdam en aan de onderzoeksgroep Zorg rond het Levenseinde van de Ghent University & Vrije Universiteit Brussel.

Rietjens gaat met de beurs van 25.000 euro enkele maanden schrijven aan een raamwerk dat verklaart waarom palliatieve sedatie (een manier om onbehandelbaar lijden aan het levenseinde te verlichten) in sommige landen meer wordt toegepast dan in andere.

Productiviteit verbetert met diversiteit
Uit onderzoek blijkt dat mannelijke hoogleraren net zo stereotiep over diversiteit denken als de gemiddelde man, terwijl diversiteit binnen organisaties aantoonbaar productiviteitbevorderend is.

In 1998 hebben L'Oréal en UNESCO daarom het 'For Women in Science'-programma gelanceerd. Sindsdien zijn meer dan 1.200 vrouwelijke wetenschappers in 83 landen onderscheiden. Twee van hen, Elizabeth Blackburn en Ada Yonath, hebben inmiddels een Nobelprijs gewonnen. UNESCO stimuleert wereldwijd gelijke kansen en diversiteit, vooral in de wetenschappen.

Ook intern divers
De cosmeticaproducent reikt niet alleen extern beurzen uit om diversiteit te bevorderen, maar blijkt ook intern actief diversiteitsbeleid na te streven. Zo verklaart de onderneming op de eigen website dat de kracht van de organisatie ‘schuilt in de diversiteit van het personeel. Ons vermogen om verschillende culturen, rassen en leeftijdsgroepen te omarmen en te respecteren, en ook de verschillende waarden, idealen en gezichtspunten, zijn cruciaal voor ons succes’, stelt L'Oréal.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?