Maar een op acht scholen voert leeftijdsbewust beleid

Oudere docent onvoldoende aan bod in personeelsbeleid.

Er is een nijpend tekort aan bevoegde docenten. Alle reden om oudere leraren zo veel mogelijk voor de organisatie te behouden. Maar slechts één op de acht scholen voert personeelsbeleid dat gericht is op docenten van 55 jaar en ouder. Dat blijkt uit het onderzoek 'Tevreden blijven werken in het onderwijs' van ResearchNed op verzoek van het Sectorbestuur Onderwijsarbeidsmarkt (SBO). Het onderzoek spreidt zich uit over alle soorten onderwijs.

Oudere docenten worden maar in twaalf procent van de scholen ondersteund met leeftijdsbewust personeelsbeleid. Bij de overige scholen krijgen deze docenten zelfs minder aandacht voor hun persoonlijke ontwikkeling en loopbaanperspectief dan hun jongere collega's.

Oudere leraren zijn dan ook vaker ontevreden over hun werk. Ze vinden de werkdruk hoger dan hun jongere collega's. Toch krijgen juist zij minder aandacht in het personeelsbeleid.

Minder functioneringsgesprekken
Directeuren en managers zeggen dat zij geregeld met ieder personeelslid een functioneringsgesprek houden. Werknemers schetsen zelf een minder rooskleurig beeld: gemiddeld zegt 71 procent een formeel gesprek te hebben gehad.

Ook hierbij wordt de oudere leraar vaker overgeslagen. Want deze heeft minder vaak een functioneringsgesprek dan de jongere collega’s. Van de geïnterviewde werknemers hecht 89 procent wel waarde aan deze gesprekken.

Professioneler HRM beleid
De meeste scholen en onderwijsinstellingen zitten nog in een ‘oriëntatie - of ontwikkelingsfase’ van het levensfasegericht personeelsbeleid, stelt het rapport. Hoe professioneler het HRM-beleid, hoe vaker de instelling dit personeelsbeleid voert.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?