Managers denken verschillend over nut en noodzaak van veranderingen

Hoger kader vindt veranderingsprocessen succesvoller dan lagere managers.

Moderne bedrijven zijn constant in verandering. Maar junior en senior managers van grote Europese bedrijven denken compleet verschillend over nut en noodzaak van die veranderingen. Dit blijkt uit Europees onderzoek van Roland Berger Strategy Consultants in samenwerking met de prestigieuze managementschool INSEAD.

Terwijl bijna tweederde van de senior managers veranderingsprocessen binnen hun organisatie als een absoluut succes beschouwt, blijkt amper een kwart van het middenmanagement hier net zo over te denken. Waar driekwart van de jongere managers aangeeft dat de werksfeer sterk te lijden heeft onder organisatieveranderingen, is slechts de helft van de meer senior managers het hier mee eens. Eén op de vijf van hen zegt zelfs dat de sfeer er juist op vooruit is gegaan.

Dit is echter niet het enige gebied waarbij de percepties uiteenlopen. Ook over de toewijding van werknemers, de evaluatie van communicatie en het effect van veranderingen uit het verleden, verschillen de visies.

Volgens Roland Berger moeten hoger managers waken voor onderschatting van hoeveel communicatie en ‘empowerment’ nodig is om veranderingsprocessen in goede banen te leiden. Aan de andere kant moeten jongere managers zich realiseren dat iedereen zijn rol heeft en oppassen dat zij hun gezonde scepsis niet laten overslaan in cynisme.

Slechte communicatie, slechte bedrijfscultuur
Met name op het gebied van communicatie van slecht nieuws schieten organisaties vaak te kort. De helft van de respondenten geeft dan ook aan dat in gevallen van slecht nieuws de communicatie te laat op gang komt en onvolledig is. Slaagt de leiding er niet in de communicatie en haar voorbeeldfunctie op orde te krijgen, dan lijkt een verslechtering van de bedrijfscultuur onvermijdelijk. Het zal een grote impact hebben op de slagvaardigheid om veranderingen door te voeren in de toekomst.

Medewerkers begrijpen de noodzaak van veranderingen beter in economisch slechte tijden. Zodra het wat beter gaat speelt de veranderingsmoeheid op. Daardoor is ongeveer veertig procent van de bedrijven doorlopend bezig om medewerkers de noodzaak van continue verandering duidelijk te maken.

Volgens Arnoud van der Slot, partner bij Roland Berger moet de aanpak van de verandering ‘in lijn liggen met het bioritme van het bedrijf’. Zo kan de perceptiekloof overbrugd worden en neem je de veranderweerstand weg.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?