Werknemers vrezen voor hun baan.
Werknemers hebben vaker last van intimiderend en agressief gedrag op het werk: 27 procent in 2003 ten opzichte van 21 procent in 2002. Ook lichamelijk geweld is toegenomen met twee procentpunt (van 7 tot 9 procent). Maar werknemers durven geen klacht in te dienen uit angst voor hun baan. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Evaluatie van de Arbowet inzake ongewenste omgangsvormen’ van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
In het onderzoek is nagegaan hoeveel agressie, geweld en seksuele intimidatie er is op de werkvloer en wat werkgevers eraan doen. Wat opvalt is dat het aantal klachten over intimiderend en agressief gedrag is afgenomen, terwijl het gedrag zelf juist vaker voorkomt. Werknemers hebben waarschijnlijk weinig vertrouwen in de afhandeling van hun klacht, of zijn bang zijn hun baan te verliezen, denken de onderzoekers.
De mate waarin agressief gedrag voorkomt verschilt sterk per sector. Vooral bedrijven in de dienstverlening en de overheid krijgen relatief veel klachten. Vijftien procent van de werknemers heeft te maken met agressief of intimiderend gedrag door collega’s. Werknemers vinden intimidatie van collega’s erger dan van anderen, zoals klanten en relaties.
Op papier hebben werkgevers het nu wel beter voor elkaar, want bijna driekwart heeft beleid op papier gezet in een plan van aanpak om agressie tegen te gaan. In 2000 was dat nog 57 procent. Ook heeft nu meer dan de helft van de bedrijven een vertrouwenspersoon (34 procent in 2000).
Redactie Personeelsnet