2014 moet het jaar worden waarin de Nederlandse economie weer wat opleeft. HR- en recruitment-experts zien in dit Chinese jaar van het Paard een eerste herstel op de arbeidsmarkt. Bedrijven zullen het contact met de arbeidsmarkt willen herstellen. Andere HR- en recruitmenttrends voor 2014: big data en de rol van HR die verandert van beleidsmaker voor het personeel tot organisatiemaker.
2014 moet het jaar worden waarin de Nederlandse economie weer wat opleeft.
HR- en recruitment-experts zien in dit Chinese jaar van het Paard een eerste herstel op de arbeidsmarkt. Bedrijven zullen het contact met de arbeidsmarkt willen herstellen. Dat zal in eerste instantie vooral kansen bieden aan interim-professionals.
Andere HR- en recruitmenttrends voor 2014: big data en de rol van HR die verandert van beleidsmaker voor het personeel tot organisatiemaker.
Herstel contact met arbeidsmarkt
Zipconomy, de site over interim professionals, heeft een rondje gemaakt onder experts om de trends op het terrein van flexibilisering in beeld te brengen.
Door de focus op krimp en besparingen zijn bedrijven de afgelopen jaren het contact met de arbeidsmarkt kwijt geraakt. Volgens Patricia Becker van Career Generators wordt 2014 wordt het jaar dat "de dialoog tussen organisaties en interim professionals weer geactiveerd wordt". "Niet alleen vragen wat interim professionals willen, maar ook een passend antwoord weten formuleren en er echt op inspelen. Oftewel, de aanzet tot Goed Opdrachtgeverschap!"
Duurzame transitie
Arjan Hamberg, blogger en HR-strateeg, voorspelt voor 2014 vijf trends. Allereerst nieuw, gedeeld of verbindend leiderschap. Volgens hem is het gedaan met het paternalistisch leiderschap. Mede dankzij internet hebben we ontdekt dat "iedereen leiderschap kan oppakken".
"Ik voorzie dat we in de komende jaren steeds meer zullen gaan inzetten op het leggen van nieuwe verbindingen als vervanging van de oude verbindingen. Dit zal veel gaan betekenen voor bijvoorbeeld medezeggenschap binnen bedrijven maar ook voor participatie in de samenleving."
Als tweede trend signaleert Hamberg dat we behoefte hebben aan vertrouwen, in plaats van het huidige wantrouwen waarop "we de samenleving hebben gebouwd". "Traditionele organisaties blijven worstelen met het thema van vertrouwen en integriteit; de vraagstukken op dit vlak zullen enorm toenemen. De toekomst is aan organisaties die vertrouwen daadwerkelijk incorporeren in cultuur, structuur en werkprocessen."
Menselijk maat en delen en samenwerken zijn twee andere trends die hij verwacht. Voor HR-professionals en leidinggevenden zijn dit belangrijke trends. Ze vragen "nieuwe en andere competenties van mensen; vooral de competenties 'samenwerken' en 'leren' zijn steeds belangrijker geworden."
Al deze trends komen samen in de hoofdtrend van Hamberg: duurzame transitie. "In deze transitie hebben HR-professionals een belangrijke rol te spelen. Zij hebben verstand van leiderschap, samenwerken en organiseren. Die talenten zijn broodnodig om de duurzame transitie ook inderdaad te kunnen doormaken en doorleven."
Deze conclusie van Hamberg is opmerkelijk omdat hij voor 2013 nog het einde voorspelde van de HR, zoals we die kennen.
Micro-jobs
HR-blogger en professioneel bemoeial Bas van de Haterd denkt dat de economie wat opleeft en zelfs al in 2014 tot een daling van de werkloosheid zal leiden.
In zijn recruitment-trends voorspelt Van de Haterd de opkomst van micro-jobs. "Gewoon eenvoudige taken waar je een klein bedrag voor betaald krijgt."
"De vakbonden zullen hier mordicus tegen zijn, veel laaggeschoolden zullen roepen dat ze een ‘normale baan’ willen, maar ondertussen zet de ontwikkeling zich rustig voort en ondanks dat vele politici zullen zeggen dat dit niet de weg is die we op moeten gaan, is er concreet niets tegen te beginnen."
Verder blijft de term big data buzzen voor HR-professionals. "Iedereen wil er iets mee en er zullen allerlei ‘big data strategieën’ opgezet worden. Helaas blijkt vervolgens bijna niemand te weten wat big data inhoudt en hebben nog minder mensen hun analytics al voldoende op orde om er echt niets mee te kunnen."
Tot slot verwacht Van de Haterd dat mobiele recruitment steeds belangrijker wordt en dat er weer ruimte is voor nieuwe recruitment-initiatieven.
Big data
HR-praktijk laat verschillende experts aan het woord over hun verwachtingen voor 2014. Met behulp van big data kunnen nieuwe stappen worden gezet met HR-analytics.
"Vooral binnen recruitment verwacht ik dat nu (echt) meer gebruik wordt gemaakt van slimmere sourcing met data die beschikbaar komt uit sociale netwerken zoals LinkedIn", aldus Irma Doze van adviesbureau AnalitiQs.
"Grotere bedrijven zijn hier al mee begonnen, maar ik verwacht dat deze diensten ook worden omgezet in ‘kant en klare’ producten waar relatief kleinere bedrijven gebruik van kunnen maken. En niet alleen voor het sourcen van nieuwe medewerkers maar ook voor het beantwoorden van strategische vragen, zoals waar moet ik een nieuwe vestiging openen, rekening houdend met voldoende beschikbaarheid van strategische talenten voor mijn bedrijf."
Rob Hermes van Syntax Oss ziet de rol van HR veranderen. "Flexibiliteit in personele bezetting is een must. De rol van HR verschuift van beleidsmaker voor het personeel en sparringpartner voor de directie naar organisatiemaker. ‘De onderneming 2018’ bestaat uit initiatiefnemers die sources - waaronder personeel - aanwenden om hun initiatief om te zetten in maatschappelijk succes."
"Het omgaan met al die personeelssources - uitzendcontracten, aannemen van werk, outsourcen van onderdelen van de organisatie, ZZP’ers, payrollers, detacheerders en gedetacheerden en waarschijnlijk nog wel wat nieuwe vormen - gaat volledig andere competenties vragen van de organisatiemanager, dan een cyclus van functioneren, beoordelen, opleiden, schaaltje of trede erbij en het pensioen."
Lees ook:
De HR-trends van 2014: de noodzakelijke comeback van HR (Personeelslog).