Millennials hebben geen keuzestress meer en zijn druk op zoek naar werk

Hoger opgeleide millennials hebben het door de coronacrisis zwaar op de arbeidsmarkt. Naast mensen uit de horeca, cultuursector en de evenementenbranche, gaat het ook om jonge werknemers die het afgelopen jaar bij een reorganisatie ontslagen zijn, of van wie het contract niet is verlengd door de coronacrisis. De baanonzekerheid en het gebrek aan perspectief leidt bij veel mensen tot veel stress.

Dat stelt loopbaancoach Manou van Eerten nadat ze de afgelopen maanden in haar praktijk tientallen coachaanvragen kreeg van hoger opgeleide twintigers en dertigers. Van Eerten is ondernemer en oprichter van The ME Company, een collectief van coaches dat inmiddels uit 11 coaches in 4 steden bestaat.
"Ik spreek mensen die na 60 sollicitaties nog steeds geen baan hebben.’’

Coachvragen millennials sterk veranderd
Een afgeronde HBO- of WO- opleiding was lange tijd de sleutel tot een succesvolle baan. Inmiddels lijkt dit veranderd. Van Eerten merkt dat het voor hoger opgeleide millennials, de generatie van twintigers en dertigers, steeds lastiger wordt om een baan te vinden. Zij baseert dit op de coachvragen die ze krijgt in kader van Nederland Leert Door, een subsidie voor loopbaanadvies van de Rijksoverheid.

Van Eerten: ‘’De coachvraag van hoger opgeleide millennials is de afgelopen maanden sterk veranderd. Ik coach nu bijna tien jaar twintigers en dertigers. Waar zij de afgelopen jaren vooral hulp zochten bij keuzestress in hun carrière en de balans tussen werk en privé, zie ik de laatste maanden de vraag verschuiven door de effecten van corona. Deze groep vraag nu expliciet hulp bij het vinden van een baan.’’

Baanonzekerheid en gebrek aan perspectief
Van Eerten ziet in haar de praktijk de impact die de baanonzekerheid op deze groep heeft: ‘’Ik zie de laatste maanden veel mensen uit de horeca, cultuursector en de evenementenbranche. Branches die zwaar zijn getroffen door de coronamaatregelen. Maar daar komen steeds meer mensen uit andere sectoren bij. Vaak gaat het om mensen die het afgelopen jaar bij een reorganisatie ontslagen zijn, of van wie het contract niet is verlengd door de coronacrisis.”

De baanonzekerheid en het gebrek aan perspectief over wanneer we weer terug kunnen naar het oude normaal leidt bij veel mensen tot veel stress. “Deze groep jonge werknemers had zich de start van hun arbeidsleven heel anders voorgesteld.”

Levens millennials lopen anders dan gehoopt
Hoger opgeleide millennials zijn gewend dat de banen voor het oprapen liggen en dachten dat hun opleiding een garantie is voor een goede baan. Daar hebben ze hun toekomstplannen ook op gebaseerd. Twintigers en dertigers zitten vaak in een levensfase waarin ze een eerste huis willen kopen, aan kinderen willen beginnen of net hun eerste baby hebben gekregen. Dat ze hun plannen door de coronacrisis moeten veranderen, heeft een grote impact op hun welzijn en mentale gesteldheid.

“Laatst sprak ik een jonge moeder”, vertelt Van Eerten. “Na de bevalling zou ze minder gaan werken om veel bij haar kind te kunnen zijn. Tijdens de zwangerschap is haar man zijn (horeca)baan verloren, waardoor ze alsnog meer dan fulltime moet werken, omdat ze nu opeens kostwinnaar is.’’

Oog voor de problemen van twintigers en dertigers
Van Eerten hoopt dat het welzijn en de mentale gesteldheid van de groep hoger opgeleide twintigers en dertigers niet wordt vergeten bij alle steunmaatregelen. ‘’Over deze groep wordt vaak gedacht dat ze zich wel redden. In mijn praktijk zie ik dat dit lang niet altijd het geval is. Steeds vaker tref ik mensen met beginnende burnoutklachten.”

De uitzichtloosheid en het gebrek aan perspectief over het einde van de pandemie en de bijkomende maatregelen hakt er in, volgens Van Eerten: "In deze levensfase word je immers geacht ingrijpende keuzes te maken voor de rest van je leven: waar wil je wonen, wanneer wil je kinderen, en met welke partner.  Ik hoop daarom dat het mentale welzijn van hoger opgeleide twintigers en dertigers niet wordt vergeten bij alle steunmaatregelen. Nu, maar ook na de coronacrisis.’’

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 445 exclusieve vakartikelen en 301 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?